MLADINA Trgovina

Vasja Jager

2. 2. 2018  |  Mladina 5  |  Politika

Milijonček gor ali dol

Amaterska prenova stadiona Ljudski vrt 

»Vstajniški« župan štajerske prestolnice Andrej Fištravec pred lokalnimi volitvami na veliko obljublja dokončanje vseh mogočih naložb, ki jih v svojem mandatu ni uspel izpeljati, prenova dotrajane zahodne tribune in ostale infrastrukture mariborskega stadiona pa je morda njegov ključni adut. Objekt, na katerem so nogometaši NK Maribor v letošnji sezoni igrali tekme Lige prvakov, je namreč eden izmed simbolov mesta ob Dravi. Kljub temu pa Fištravec in sodelavci v preteklih letih za nujno potrebno prenovo niso storili prav dosti.

V letu pred volitvami se je zgodba spremenila; mariborski župan, včasih akademik, danes pa predvsem strasten nogometni navijač, se je začel goreče zavzemati za čim hitrejšo izvedbo projekta. V svoji vnemi je celo sklical izredno sejo, na kateri je mestni svet z največjo težavo vendarle napraskal dodatni denar za prenovo Ljudskega vrta. Prav dosti izbire verjetno tudi niso imeli, saj so člani navijaške skupine Viole pred sejo celo grozili s protesti pred mestno hišo. Tako je bilo na veliko veselje župana Fištravca lanskega oktobra določeno, da bo občina za projekt namenila 5,5 milijona evrov, pri čemer naj bi si večji del sredstev izposodila.

Ko pa so prejšnji teden mariborski svetniki na mize vendarle dobili predinvesticijsko zasnovo naložbe, so doživeli presenečenje. Predvidena vrednost prenove, za katero je mestni svet že tako ali tako komajda odobril dodatni denar, se je namreč še povečala – na 7,2 milijona evrov. Pa se je hitro izkazalo, da gre za napako. Kot je po poročanju časnika Večer prva opozorila neodvisna svetnica Melita Petelin, so namreč avtorji dokumenta napačno izračunali DDV, ki ga bo treba plačati državi; zmotili so se za 1,2 milijona evrov. Elaborat je pripravila družba Ipting, ki je bila ustanovljena šele lansko pomlad; njen lastnik je nekdanji direktor področja nabav v UKC Maribor Peter Weissensteiner, ki ga je mariborska bolnišnica ovadila zaradi sumov nepravilnosti in – po ugotovitvah sodišča v nasprotju z veljavnimi zakoni – januarja 2017 odpustila.

Ob popravku Iptingovega izračuna DDV znaša nova vrednost prenove Ljudskega vrta 5,9 milijona evrov, kar je še zmeraj 400 tisočakov nad zneskom, ki ga je lani na izredni seji odobril mestni svet. Fištravec in njegova ekipa so si tako po plazu kritik mestnih svetnikov vzeli tri tedne časa za temeljit razmislek in pripravo ustreznih podlag. Kolikšno ceno bodo postavili za naložbo v mariborski nogometni ponos in kako bodo utemeljili finančno konstrukcijo, lahko samo ugibamo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.