Boštjan Napotnik

 |  Mladina 14  |  Konzum

C'era una volta, Trst

Nekoč ...

scenografija

scenografija
foto: Boštjan Napotnik

C'era una volta
Via Giarizzole 8, Trst
Tel.: +39 040 827 346

V C'era una volta obratujejo po italijanskih običajih: od ponedeljka do sobote od 12.00 do 15.00 in od 19.30 do 23.00.

fino:
mesovje v vseh pojavnih oblikah s kremo iz artičok polnjeni njoki
jogurtov mousse

ne tako fino:
začebuljena omaka za makarone s klobaso

Štirihodni italijanski obrok s poudarkom na izvrstnem mesnem programu vas ne bo stal kaj prida več od ugodnih 35 evrov na komplet brbončic.

Pravljice, tiste s srečnim in one s travmatičnim koncem, se po navadi začenjajo z besedo »nekoč«. Nekoč je tudi dobra štartna beseda, s katero začenjajo diskusije obujevalci starih, pravljičnih časov: nekoč se je mladina (ali pač Mladina, ane?) še znala obnašati / nekoč so vrednote še kaj pomenile / nekoč se je natančno vedelo, kdo pije in kdo plača / nekoč ... Beseda nekoč je koristna tudi pri upajočem napovedovanju (sicer nedoločne) prihodnosti: nekoč bo tudi pri nas bolje / nekoč bo tudi pri nas moč argumenta prevladovala nad argumentom moči / nekoč ... In da ne zaidem popolnoma na pota nerelevantnosti: Nekoč (C'era una volta) je tudi ime prijetne tržaške oštarije, parkirane le lučaj ali dva od neprijetnega, skorajda že bladerunnerskega ambienta tržaškega tovornega pristanišča. Ampak dotični prehranski obrat bi scenografsko sodil v kakšen čisto drugačen film, mogoče ne ravno v Fellinijev Amarcord, ampak v Tornatorejev Cinema Paradiso pa že: velika soba, mize, zložene druga ob drugi, odprta vrata v kuhinjo in pred njo omara, založena z vsemi sortami grenčic, aperitivov, grap in likerjev, ter miza s štrucami svežega kruha in skledami, polnimi sveže, popečene in vložene zelenjave. Nič preveč poštirkano, ampak ravno prav razštelano in nametano, da se ve, da smo v Italiji. In da, kar je v tem primeru dobro, Trst ni naš.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje: