Vanja Pirc

18. 9. 2008  |  Mladina 38  |  Politika

Propagandni brezplačniki

Sta nova brezplačnika nova oblika by-pass volilne kampanje, ki si jo je omislila SDS?

Brezplačnik Slovenski tednik je časopis z najvišjo naklado v Sloveniji, saj vsak teden izide v nakladi 375.000 izvodov. Ker objavlja zelo malo oglasov, je vprašanje, s čim se financira. Njegovi ustanovitelji so povezani s SDS.

Brezplačnik Slovenski tednik je časopis z najvišjo naklado v Sloveniji, saj vsak teden izide v nakladi 375.000 izvodov. Ker objavlja zelo malo oglasov, je vprašanje, s čim se financira. Njegovi ustanovitelji so povezani s SDS.

Predsednik vlade Janez Janša je bil pred dobrim tednom gost v spletni klepetalnici multimedijskega centra RTV Slovenija. V času »matere vseh afer« je lahko za trenutek odložil svoje delo, saj so mu obiskovalci postregli z vprašanji v stilu, koga bi pojedli, če bi se na samotnem otoku znašli skupaj z Borutom Pahorjem in Gregorjem Golobičem. A padala so tudi vprašanja o predvolilni kampanji. In padlo je tudi vprašanje o novih brezplačnikih, ki v zadnjih mesecih polnijo naše poštne nabiralnike. »Brezplačnikov in tudi večine drugih slovenskih časopisov in revij ne berem in vam jih ne znam vseh niti našteti, zato o njihovi vsebini ne morem soditi,« je odgovoril premier in nadaljeval, da se nasmiha vznemirjenju, ki ga vsaka najmanjša konkurenca zbudi »med lastniki šestih dnevnih časopisov in njihovih uslužbencev«.
Brezplačnike v Sloveniji poznamo že kar nekaj let, a nekateri brezplačni časopisi, ki so v zadnjem letu preplavili poštne nabiralnike slovenskih gospodinjstev, so izjema v svojem žanru. Gre namreč za časopise, ki so se pojavili v letu pred volitvami in ki evidentno poročajo izključno v prid aktualne oblasti, obenem pa obračunavajo s tistimi, ki pridejo navzkriž z njo. Gre za medije, za katere ni povsem jasno, kdo so njihovi avtorji, prav tako ni povsem jasno, kdo so njihovi ustanovitelji in kako se financirajo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.