Vanja Pirc

 |  Mladina 4

Kulturno žlahtenje najmlajših

Projekt, ki so ga izpeljali v ljubljanskih in koroških vrtcih, je pokazal, da lahko predšolske otroke ob umetniškem ustvarjanju naučimo odgovornosti in moralne drže bistveno prej, kot bi pričakovali

Otroci pri ustvarjanju niso razvijali le svojih umetniških sposobnosti ali naklonjenosti do umetnosti, temveč tudi čut za odgovornost.

Otroci pri ustvarjanju niso razvijali le svojih umetniških sposobnosti ali naklonjenosti do umetnosti, temveč tudi čut za odgovornost.
© Arhiv projekta kuturno žlahtnenje najmlajših

Začelo se je s pismi, v katerih so starši zapisali, kako so se počutili ob rojstvu svojih otrok. Otroci so se nato pogovarjali o teh pismih in skupaj ugotovili, da je bilo njihovo rojstvo zelo pomembno, tudi za obstoj sveta. Kasneje so se pogovarjali o časopisnem članku, ki ga je prinesel eden od otrok. V njem je pisalo, da so strupena škropiva uničila čebele, in ker so ugotovili, da so bile tudi poginule čebele pomembne za obstoj sveta, so postali zelo zaskrbljeni. Odločili so se, da bodo opozorili na to, da je naš planet ogrožen. Naredili so posebno instalacijo - na računalniški monitor so nalepili »žive« čebele, zgubane iz papirja, okrog njega pa so položili »mrtve« čebele.
To še ni bilo vse. Otroci so si pozneje zaželeli, da bi odšli na izlet v neokrnjeno naravo. Pri slapišču Kosce so prvič videli, kako iz skale priteče voda, in tudi slišali so jo. Ko so hodili po gozdu, so se dotikali lubja in trave, vonjali so naravo, prisluhnili tišini in skušali nazadnje vse to tudi narisati. Še naprej so zbirali članke o naravnih katastrofah in nazadnje so skupaj naredili plakat, s katerim so pozvali odrasle k odgovornejšemu ravnanju. »Ljudje, ne prepirajte se, ne bojujte se!« je sporočil prvi malček. »Ne onesnažujte vode, če se bo ogenj razširil, bo zgorel ves svet!« je sporočil drugi. Tretji je povedal še več: »Helikopter naj bi odletel tja, kjer se bojujejo, pa sponzorji bi take listke dol spustili in bi napisali: Dragi vojaki, ne bojujte se za ozemlje, očistite vaša morja, boste ''meli tud'' vi čisto morje. Prižgite traktorje, kosilnice pa začnite zemljo, njive grabit in posadite si pšenico in ne boste lačni!« Ker so imeli še veliko sporočil, so v vrtec prinesli rdečo zemljo, vulkanski pesek, oglje, jajca, čaj, kavo in druge naravne materiale ter iz njih naredili še skupinsko, »sporočno« sliko. Da bi jih res slišali vsi, je vrtec obiskal tolkalist Franci Krevh in jim pomagal njihova sporočila uglasbiti. Ob dnevu odprtih vrat so nato vse te multimedijske stvaritve predstavili staršem in drugim obiskovalcem.
Morda je to težko verjeti, a otroci, ki so skupaj s svojimi pedagogi in z umetniki sodelovali pri opisanem ustvarjanju, ki je tudi zaradi njihovih predlogov preraslo v resno družbeno angažirano pobudo, so bili res malčki. Stari so bili le od pet do šest let. »Tudi sama nisem mogla verjeti, kako zelo angažirana so bila njihova sporočila in koliko jih je bilo. Med njihovimi izdelki je bil tudi denimo košček zelenja, ki je predstavljal neokrnjeno Slovenijo. Okoli njega so postavili pozive, naj jo čuvamo. Vse skupaj se je sicer začelo z idejo, da se bomo začeli na našem igrišču ukvarjati s preoblikovanjem prostora. Temo smo povezali z naravnim okoljem in ekologijo, vzgojiteljice pa so otroke spodbujale, naj v vrtec prinesejo karkoli v zvezi s tem. Tako so začeli prinašati tudi zgodbe o različnih katastrofah z vseh koncev sveta. Čeprav še ne znajo brati, so vedeli, da govorijo o nečem, kar je problematično, denimo o razlitju nafte ali o potresu. Res so bili osveščeni glede tega, kaj se dogaja v svetu,« pravi Darja Štirn Koren iz Vrtca Vodmat, ki je bdela nad omenjenim projektom. A Štirn Korenova ni bdela le nad to, temveč kot vodja projekta tudi nad mnogimi drugimi ustvarjalnimi dejavnostmi, ki so se jih v njihovem vrtcu in kasneje še v drugih vrtcih lotili v okviru projekta Kulturno žlahtenje najmlajših. Glavni namen projekta, ki je bil financiran s sredstvi Evropskega socialnega sklada in ministrstva za šolstvo in šport ter se je končal konec lanskega oktobra, je bilo preizkušanje drugačnih vzgojnih metod, ki so jih raziskovalci in vzgojitelji uvajali ob ukvarjanju z umetnostjo oziroma v sodelovanju s kulturnimi ustanovami in z umetniki.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.