Borut Mekina

10. 3. 2011  |  Mladina 10

Resetirajmo ekonomiste

Vrnitev reformnih idej, ki so Slovenijo pahnile v krizo

Spravimo s poti sindikate, študente in upokojence, predsednika vlade zamenjajmo z menedžerjem, odločitve pa prepustimo nevidni roki trga, ki bo prevzela odgovornost za spremembe?

Spravimo s poti sindikate, študente in upokojence, predsednika vlade zamenjajmo z menedžerjem, odločitve pa prepustimo nevidni roki trga, ki bo prevzela odgovornost za spremembe?
© Borut Peterlin

Slovenija je zavožena. Treba jo je resetirati in začeti znova. Slabo vodenje države zdaj in prej ni zgolj anomalija, ampak »logična posledica slovenske poti«. Tudi prihodnja politična koalicija bo opravilno nesposobna, če že sedaj nečesa korenito ne spremenimo. Tržni sistem, ki smo ga na tej slovenski poti doslej jemali s figo v žepu, je treba končno vzeti zares, poziva pet slovenskih intelektualcev v svojem odmevnem predlogu nove strategije. Dr. Žiga Turk, bivši minister za razvoj v vladi Janeza Janše, dr. Janez Šuštaršič, nekoč direktor vladnega urada za makroekonomske analize, dr. Matej Lahovnik, bivši gospodarski minister v Pahorjevi vladi, aktivist Rado Pezdir ter Jože P. Damijan, bivši minister v Janševi vladi, postajajo novi mesije ekonomskih idej, za katere smo mislili, da jih je kriza že zdavnaj odplaknila.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.