Boštjan Napotnik

29. 7. 2011  |  Mladina 30  |  Konzum

Al cacciatore/Pri lovcu - La subida, Cormons/Krmin

Zvezdne steze

  • ocena: 5 / 5

Pehtran na zajcu

Pehtran na zajcu
© Boštjan Napotnik

Bezeg v smetani

Bezeg v smetani
© Boštjan Napotnik

Al Cacciatore/Pri lovcu (La Subida)
Localita Monte 22
Cormons/Krmin (Italija)
+39 0481 60531 62388
www.lasubida.it

Pri lovcu ob sobotah in nedeljah dajejo tako kosilo kot večerjo, ob ponedeljkih, četrtkih in petkih samo večerjo, ob torkih in sredah pa zaprejo.

fino:
holistična gastro-uživaška izkušnja
zajčji file s pehtranom
vlivanci z jurčki in bučkami
Sirkov kis

ne tako fino:
rubrika tokrat ostaja prazna

Za sedemhodni meni (plus pet malih crkljajočih bonusov) bo vsak zvezdojedec lahkega srca odštel nadvse korektnih 60 evrov.

Da te pri Sirkovih, ravno toliko zahodno, da se Brdom že reče Collio, Krminu Cormons, restavraciji pa Pri lovcu pa Al cacciatore, hitro vrže na hrbet, je že dolgo, dolgo nazaj skusil ata Ilovar. Od takrat je preteklo precej kubikov Soče/Isonza, v čebrih Sirkove kisarne je iz grozdja po naravni alkimistični poti nastalo kar nekaj hektolitrov izjemnega kisa, za mizami frajersko/stajliš/retro-etno opremljenih soban posestva se je zvrstilo nebroj pristnega oštirstva učečih se adeptov, vsaj enkrat pa so na dvorišču La Subide parkirale štiri Michelinove pnevmatike, katerih voznik inšpektor je ugotovil, da je ob imenu restavracije v gastro vodiču gumarske firme treba natisniti tudi zvezdico. Pri lovcu je tako tudi uradno postala del gostinske špice, kar je s sabo prineslo tudi precej nove mednarodne zvezdolovne klientele. Tako se je za časa našega obiska izza miz poleg nekaj živahnih italijanskih druščin dalo slišati tudi redke replike nemških rodbin, žužnjanje poljskega para in široke e-je madžarske druščine, a zdi se, da ves ta glam ni načel ljudomile lovčeve substance.

Tako so nam že na dvorišču opremili obe roki - eno s sort-of liziko iz zafrikanega sira montasio, drugo s kozarcem všečnega spumanteja iz krminske kleti Buzzineli. Lokalna vinska ponudba - v spominsko beležkico velja vpisati vsaj rdeči miks Val Di Mies 2004 iz kleti Roncus - nas je nato spremljala tudi na ringlšpilu krožnikov ta dolgega Sirkovega sezonskega jedilnika. Po porcjončku polente s ščepom rukole in kepico skute smo začeli zares, z mehkim jelenovim karpačem z ostružki hrena, svežimi borovnicami, rdečim ribezom in malinami ter - nismo ga pričakovali - bučnim oljem, osveženim s Sirkovim kisom. Ta je imel še en svoj moment, v obliki osvežilnega in lepo dišečega sorbeta pred glavnim mesnim krožnikom. Dve postaji v zložno tempirani špuri si je pri Sirkovih zaslužil tudi bezgov sirup - prvič so ga, zgoščenega, namazali pod na hitro ocvrte, z bučkami polnjene mošnjičke listnatega testa, drugič pa so z njim odišavili mehko, pred pravimi sladicami postreženo panna cotto. Med vsemi epizodami, ki so nas počasi spravljale na hrbet, je - tudi med racionalizirano postanalizo, ki jo izvajam zdajle - nemogoče izbrati najljubšo ali najboljšo. A dejstvo je, da ne pomnim, da bi kdaj del v usta tako hrustljav in obenem sočen zajčji file, to pot preprosto odišavljen s pehtranom; da bi se Sirkovim idrskim žlikrofom poklonili tudi v njih domovini in da je v sladkasto rikoto zamešana meta v raviolih (ob črti pesta spodaj in kupčku paradižnikove salse zgoraj) lep primer duhovitega, a neradikalnega prakticiranja nadgradnje tradicionalnih praks. Domačim kuharjem, ki kanijo obiskati Subido, polagam na dušo, da bi od Sirkovih veljalo izvedeti, kako se navalja in speče pergamentno tanek pravilen pravokotnik mlinca, ki ga podlagajo pod izjemen kos z bučnimi semeni potresenega srninega fileja in skoz kakšno napravo (cedilce?) tlačijo testo za drobne vlivance, ki s simpl opremo iz rezin sira montasio, svežih jurčkov ter bučk in njih cvetov tudi izdatno pripomorejo k vrhunskosti celotnega doživetja. To skoraj za vsako mizo kulminira v trenutku, ko nanjo postavijo kovinsko drevesce, na katerega listih so zapisane vse sorte sladic, izmed katerih je moč izbirati. A izbira je bolj pro forma, saj je jasno, da ne moreš izbrati narobe. In res nismo: ne z nepozabnim, kompaktnim in dišečim jabolčnim štrudlom, ne s krostato, vrh katere so bile nanizane kockice surove rabarbare, ne s kupčkom kremaste čokoladne pene, v katero so bile zataknjene tanke, hrustljavo zapečene rezine jajčevca. Ja, jajčevca.

Za konec pa še mali oglas: sobo, stanovanje, hišo ali kakršenkoli bivak v neposredni bližini naslova Localita Monte 22, Cormons kupim ali najamem za daljši čas. Ponudbe pod šifro »Sanjska lokacija«.