Boštjan Napotnik

19. 8. 2011  |  Mladina 33  |  Konzum

Etna, Divača

Pod psevdonimom

  • ocena: 4 / 5

Pistacijeva konstrukcija

Pistacijeva konstrukcija
© Boštjan Napotnik

Kraška tunova panceta

Kraška tunova panceta
© Boštjan Napotnik

Picerija Etna
Kolodvorska 3 a, Divača
Tel.: 05 763 00 52
www.etna.si
Etna se v delujoč gostinski lokal prelevi od torka do petka od 9.00 do 23.00, ob sobotah in nedeljah od 11.00 do 23.00, ob ponedeljkih pa je nedelujoča.

Fino:
pica s počasi kuhano hobotnico
skuta s tunovo panceto
rižota z mavrahi
sladice

Ne tako fino:
domača pašteta
svinjska ribica

Če v Etno ne boš šel le na pico (kar verjetno ne boš), pričakuj za košto odšteti kakšne tri desetake.

Divača je nedvomno prestolnica slovenskega igralstva. Tu je postavljen Muzej slovenskih filmskih igralcev (mimogrede: fletna izletniška točkica, še posebej poleti, še posebej nocoj, ko bodo ob devetih v letnem kinu na borjaču zavrteli postmaturantsko klasiko Ne čakaj na maj). In, seveda, pazi to: prva resna slovenska mednarodna filmska diva, Ida Kravanja, se je rodila prav tu. Diva iz Divače. Seveda priimek Kravanja ni obetal kakšne pretirane mednarodne kariere, zato se je Ida imensko zakamuflirala in postala Ita Rina. Nekaj podobnega, le da v drugo smer, se zdaj v Divači dogaja s picerijo Etna. S približno 94,26-odstotno gotovostjo si upam trditi, da gušt jagajoči slovenski človek niti pod razno ne bi trznil na ime picerija Etna. Divača je tu kvečjemu še dodaten malus, tipična novodobna občinarska novogradnja, v kateri je dotični obrat, pa sploh.

Prehranski pogoni na takih lokacijah in pod takim imenom so po navadi neambiciozne, v najboljšem primeru korektne jedilnice. Ampak tale dva divaška etnarja sta pa iz drugega testa. Dobesedno: testo za pice mesijo z drožmi in ga dolgo in počasi vzhajajo na hladnem. In da jim vmes ni dolgcajt, po posvetu s šefico kuhinje v bolonjski mišelinki Marconi v vaku-umu pri 70° C deset ur kuhajo hobotnico in jo nato, kompaktno, a mehko in sočno, ob bivolji mocareli in z ogljem aromatiziranim olivcem položijo na ono super testo. Seveda lahko svojim klasično usmerjenim mladičem naročiš njim priljudneje obložene testene diske in si tako zagotoviš mir, ki ga boš potreboval, da se boš spoprijel s preostalo ponudbo te - res mi gre težko z jezika - picerije.

Začneš lahko recimo s sladoledom. Iz frišne, mehke mocarele, z inčunom in Dujčevim olivcem z limono. Ali pa z olivcem s pomarančo, ki spremlja kepice sveže kraške skute, zašpičene s pri lokalnem pršutarju iz tunovega bauhka narejeno panceto. Ako si klasično usmerjeni oče svojih prej omenjenih mladičev, pod nujno naroči enega najpretresljivejših tatarcev ožje domovine in mirno preskoči čisto preveč smetanasto in brezokusno domačo pašteto; in če si, draga bralka, klasična mati omenjenih mladičev, potem naj bo tvoja prva izbira frišna, dišeča, elegantna kremna juha iz mladega graha z baziliko, druga pa gora rukole, napol sušenega paradižnika in parmezana, ki sliši na ime poletna solata.

Medtem bomo mi, podkrepljeni z glažem kakega fajn kraševca (Renčel, Fon, Tavčar) ali s kupico flensburškega nepasteriziranega pirčka iz pipe (temno > pšenično), eksperimentalno razgrajali naprej in ugotavljali, da je mladi stracchino super izbira sira za uprizoritev kremaste, aromatične rižote z mavrahi; da je s parmezanom potresena lepo uležena taljata na prvoreznem radiču v sočnostnem pogledu veliko varnejša naložba kot sicer dišeča, a vendarle presušena svinjska ribica v zeliščni skorjici in da se lahko skledica tavelikih, z rožmarinom in s paradajzom podušenih belih fižolov enakovredno kosa s tovrstno prvorazredno robo, doslej skonzumirano le v zakotnih tavernah na otoku Samos; predvsem pa, da bi Etni vsaj toliko kot picerija pristajal označevalec slaščičarna, o čemer so še dolgo pričali mrmrajoči vzdihljaji okuševalcev kvarteta straight sorbetov iz hruške, terana, češenj in jagod, legere tiramisuja v koktajl kozarcu, korektne panakote z jagodnim pirejem, močnega pistacijevega biskvita s kremo, predvsem pa naddobre pasijonkine torte z belo čokolado. Če bi v Divači kaj takega kuhali pred stotimi leti, stavim, da Kravanjeve tamlade noben fimladžija ne bi nikoli zvabil iz rodnega kraja. Ti si pa tudi naslednje potovanje z vlakom naštimaj tako, da boš imel v Divači prestop. Z dolgim vmesnim čakanjem.