Boštjan Napotnik

9. 9. 2011  |  Mladina 36  |  Konzum

Makedonka, Kranj

Makedonska reprezentanca

  • ocena: 3 / 5

Na žaru: ovijač

Na žaru: ovijač
© Boštjan Napotnik

V glini: tavče gravče

V glini: tavče gravče
© Boštjan Napotnik

Gostilna Makedonka
Kolodvorska 2, Kranj
Tel.: 04 20 20 120
www.pri-tetki.page.tl
Makedonsko marendo si lahko omislite vsak dan od 8.00 do 24.00, ob nedeljah in praznikih pa boste morali na odprtje počakati do 10.00.

Fino:
telečja čorba
selsko meso
ovijač

Ne tako fino:
piruška
makedonska tava

Strošek nekajurnega posedanja in ekstenzivnega degustiranja košte bivše jugoslovanske republike Makedonije znaša dobrih 20 evrov na jedca.

Če lahko za katero od reprezentanc na letošnjem evropskem prvenstvu v košarki rečemo, da je presenetila vse po vrsti, ostanemo pri dveh možnostih: ena je finska, za katero so vsi mislili, da jo bodo popapcali za malo malico, pa so se nato nasavnani severnjaki zataknili v grlu tako Črnogorcem kot Bosancem in Hercegovcem in se celo uvrstili v drugi del tekmovanja; druga je makedonska, ki je po začetnem popušu na tekmi s Črnogorci po vrsti stresla vse druge tekmece, z največjim veseljem zagotovo svoje južne prijatelje Grke in naše južne prijatelje Hrvate. In to čeprav so se Makedonci med pripravljalnim turnirjem v Ljubljani menda tako užgali med seboj, da se je njihov velikan Samardžiski po eni od tekem ves besen odpravil na supergarski šoping v BTC in nato na obrobju Novih Jarš čisto izgubljen iskal hotel, košarkarskemu friku, ki ga je spoznal in zategnil v mesto, pa je med vožnjo razložil, da v tej ekipi ne štima »ama baš ništa!«.

Le kdo bi vedel, kaj je vodilo k prerodu? So mar pobje sedli za po makedonsko obloženo mizo in si nalili kozarec čistega, a težkega, sladkastega in hudo aromatičnega vranca T'ga za jug, kot odnan na obisku kranjske makedonske kulinarične izpostave Konzumov trio? Jim je dodatne energije vlila res izjemna - močna, vroča, okusna - iz drobnih kock teletine in zelenjave zakuhana telečja čorba, kot jo kuha makedonska mati v živo oranžni hiši ob kranjskem štacjonu? Ali pa so patrone črpali iz glinenega ovala, v katerem se je cmaril lepo mehak, a premalo značajen tavče gravče?

Prav mogoče, kajti naš obisk gostilne Makedonka je pokazal, da se znajo dotični južni Slovani vendarle jasno distancirati od v teh krajih bolj razmahnjene srbske in bosanske kulinarike, akoprav so nas sprva skušali napaliti na čevape in pleskavice. A se je izkazalo, da se je naše vrtanje po bolj avtohtoni špuri le izplačalo. Sicer ne v makedonski piruški, ki ni nič drugega kot visokokalorični (za nameček še s pomfrijem in tatarsko omako pospremljen) slovenski kanelon - namreč po dunajsko panirana palačinka, polnjena s sirom in šunko - niti ne v domnevni specialiteti hiše, makedonski tavi, ki je bila precej premastna, zagatno začebuljena, koščki jeter in svinjine pa veliko pretrdi, da bi si zaslužila pozitivno oceno, do makedonskih sladic pa nam niti ni uspelo priti, saj nas je natakar prehitel s sicer korektnim, a totalno nemakedonskim kuča-časti tiramisujem.

Je pa seveda treba povedati tudi, da smo lagodno napadli z neslano skuto polnjene in nato hrustljavo ocvrte velike rdeče paprike, uživali ob kockah na olju popečenega in nato kar v košari s fino ribanim mladim sirom potresenega kruha ter brez težav pomalicali kromidarnik, kot se imenuje krožnik z obiljem močno pocvrte čebule z jajcem. Favorita večera pa gre prejkone iskati v selskem mesu (na žaru popečena svinjina, ki jo nato s šampinjoni, čebulo in papriko do popolne mehkobe in sočnosti vrhunsko izvedenega stewa dodelajo v glineni posodi v pečici) in umetelno zrolanem ovijaču, ki je zvitek s kosom dimljene slanine, sira in kisle kumarice polnjene in nato na žaru pečene svinjine. Nevozniški del je odobravajoče pomočil jezik še v sladkasto mastiko in lepo zmehčano žolto staro lozovo in tako so bili izpolnjeni vsi pogoji, da se odpravimo novim zmagam naproti. Z dodelavo nekaterih šibkih točk pa bo to storila tudi Makedonka. Potenciala je dovolj!