Marjan Horvat

 |  Mladina 47  |  Politika  |  Intervju

Darko Rudaš: "Želim si družbenih sprememb."

Rom, ki kandidira za poslanca (TRS)

© Borut Krajnc

Ste dolgoletni mestni svetnik v občini Murska Sobota. Zakaj ste se odločili za vstop v politiko na državni ravni?

V politiko sem vstopil leta 1998, ko sem postal svetnik v občinskem mestnem svetu, lani pa so mi volivci na lokalnih volitvah podelili četrti mandat zapored, kar razumem kot potrditev svojega dosedanjega dela. Za poslanca na listi TRS kandidiram zato, ker odpira nova vprašanja o razvoju države in zagovarja odprtost do vseh, tudi marginalnih družbenih skupin. Sam izhajam iz družbenega obrobja, iz romskega naselja. Sistem izobraževanja mi je omogočil, da sem postal izobražen Rom, uspešen podjetnik in odgovoren državljan Slovenije. Želim si družbenih sprememb, ki bi vsakemu omogočile napredovanje po njegovih sposobnostih. Program stranke TRS je pogumen korak v tej smeri.

Bistvo programa pa je?

V stranki poudarjamo, da imajo v politiki in v družbenem razvoju ljudje prednost pred vsem drugim. Sem človek s posluhom za soljudi. Ko se je pojavil TRS z novo politično paradigmo, sem jo takoj posvojil, saj gradi svojo politiko na zaupanju med ljudmi, kar smo krvavo potrebovali v našem političnem prostoru.

Kaj je vaša prednost pred drugimi kandidati za poslance?

Poznam razmere v družbi in moti me, če se v parlamentu in drugod razpravlja o gospodarskih in finančnih vprašanjih države, ne da bi poznali realne razmere, v katerih živijo ljudje. Brez tega ne more biti dobrih rešitev pomembnih vprašanj. Kandidiram zato, da bi zastopal navadne ljudi, ki so pogosto obupani zaradi težkih razmer, v katerih živijo. Pri tem ne mislim le na položaj Romov v slovenski družbi, ampak tudi na razmere, v katerih živijo številni drugi državljani Slovenije. Če želimo našim ljudem zagotoviti boljšo prihodnost, moramo spremeniti odnos do dela, mu dati veljavo in ugled. Danes imamo ljudi, ki delajo, imajo žuljave roke, pa živijo pod pragom revščine. To so pravi problemi, ki jih moramo prednostno reševati. Od drugih kandidatov se razlikujem po načinu razmišljanja, ne pa po svoji nekoliko temnejši podobi.

Problematika romske skupnosti v Sloveniji in udejanjanje njenih pravic gotovo sodita med vaše prednostne poslanske cilje.

Da, ampak najprej nekaj besedi o moji etnični pripadnosti. Ponosen sem, da sem državljan Republike Slovenije in to, po mojem, dober državljan. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj si upam in hočem kandidirati za poslanca. Zagovarjal bom ljudi z manj priložnostmi, med njimi pa so poleg Romov tudi socialno šibki, starejši, študenti, izbrisani, migrantski delavci ... Samo Rome bi zastopal v parlamentu le, če bi lahko imeli svojega poslanca, kot ga imata madžarska in italijanska skupnost v Sloveniji. Zdaj pa kandidiram kot državljan Republike Slovenije, in če bom izvoljen, bom predstavnik vseh državljank in državljanov Slovenije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.