Grega Repovž

 |  Politika

Končna volilna napoved Mladine in Ninamedie: Zadnji dan močan padec SDS, Jankovićeva lista in SD navzgor! Totalen obrat ni izključen!

Anketa, ki jo je ekipa Ninamedie na vzorcu 600 anketiranih izvedla v zadnjih treh dneh (merimo že sedem dni zapored), je tako pokazala, da SDS ostaja na prvem mestu, njena prednost pa se je močno znižala. Anketa nakazuje močan padec podpore SDS, od začetka do danes kar za osem odstotnih točk na 28,5 odstotka. Na drugem mestu naj bi bila Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića s 24, 6 odstotka glasov. Tretje mesto bi zasedla SD Boruta Pahorja, ki bo po naši napovedi prejela 14, 3 odstotka glasov. Na četrto mesto pa naj bi se uvrstila Državljanska lista Gregorja Viranta z 8,1 odstotka glasov. SLS Radovana Žerjava pa je v zadnjem trenutku prehitel DeSUS in naj bi prejel 7,4 odstotka glasov, DeSUS pa 5,8 odstotka glasov. Podpora je padla NSi, ki naj bi prejela 3,7 odstotka glasov in je torej morda že pod parlamentarnim pragom. Ostale stranke se zelo verjetno ne bodo uvrstile v državni zbor, čeprav tega za SNS in TRS ni mogoče popolnoma izključiti, saj njuna podpora znaša 2,5 odstotka glasov anketiranih.

Glede na to, da je v zadnjih dveh dneh volilno telo močno zanihalo, so mogoče nadaljnje spremembe v naslednjih dveh dneh. In četudi bo SDS zmagala, bo veliko težje sestavila koalicijo. Še več: če bi upoštevali le podatke zadnjega dne, Janši zmaga sploh ni več zagotovljena.

Kaj je tracking poll?

Kaj sploh je Mladinina predvolilna napoved? Mladina in Ninamedia tudi letos edini izvajata tako imenovano kontinuirano meritev ali tracking poll. Anketirati smo začeli v petek 25. novembra. V ponedeljek smo objavili prvo napoved, naslednje dni pa smo objavljali vsak dan seštevek rezultatov zadnjih treh dni meritev. Dnevni vzorec je 200 realiziranih anket, napoved objavljamo na 600 realiziranih anket.

Leta 2008 je Mladina skupaj z Agencijo Ninamedia prav tako izvedla zaporedno vsakodnevno merjenje javnega mnenja v zadnjem tednu pred volitvami: in prav ta anketa je edina pravilno napovedala, da je stranka SD štiri dni pred dnevom volitev prevzela vodstvo in da bo na volitvah zmagala.

Leta 2008 smo anketo izvajali po naslednjem konceptu: vsak dan smo naredili anketo, v katero smo vključili 150 anketirancev. Prvi in drugi dan rezultatov nismo objavili, ampak smo to storili šele v trenutku, ko smo imeli rezultate treh zaporednih dni. Nato samo vsak naslednji dan spet izmerili mnenje dodatnih 150 volivcev, iz rezultatov izločili prvi merjeni dan in s tem vsak dan dobili nov rezultat, ki nam je jasno pokazal spremembe v volilnem razpoloženju. Teden dni pred volitvami ni bilo resnega dvoma, da bo 21. septembra 2008 na volitvah zmagala SDS, enako je kazalo tudi v torek, 16. septembra, v sredo je prišlo do izenačenja, nato pa je SD povedla. Hkrati je prišlo do selitve glasov od LDS in Zares k SD. Očitno je bilo, da so se na levici volivci pragmatično odločili, da bodo volili SD Boruta Pahorja, ne pa svojih prvoizbranih strank, le da bi preprečili zmago SDS Janeza Janše.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.