Peter Petrovčič

 |  Mladina 49  |  Družba  |  Politika

Priložnost za očiščenje?

Slovenska rimskokatoliška cerkev prvič obsojena na plačilo odškodnine zaradi spolnih zlorab

Pokojni župnik Karl Jošt, ki je zlorabil vsaj šestnajst deklic mlajših od petnajst let. Sodišče je odločilo, da mora cerkev žrtvi, ki je vložila odškodninsko tožbo, plačati 50.000 evrov.

Pokojni župnik Karl Jošt, ki je zlorabil vsaj šestnajst deklic mlajših od petnajst let. Sodišče je odločilo, da mora cerkev žrtvi, ki je vložila odškodninsko tožbo, plačati 50.000 evrov.
© Blaž Šunta

Slovenska rimskokatoliška cerkev je bila pred dnevi obsojena na plačilo odškodnine žrtvi spolnih zlorab. Če sodba prestane verjetno presojo na višjem sodišču, bo to precedenčna sodba ne le v Sloveniji, ampak tudi širše. Še preden pa postane pravnomočna, ji bodo vsaj v Sloveniji sledile nove tožbe žrtev spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki. Verjetno tudi sodbe oziroma obsodbe. Slovenska cerkev glede odnosa do spolnih zlorab sodi med tiste, ki še niso priznale, ki se še niso pokesale. Bo odslej drugače?

Mariborsko okrožno sodišče je eni izmed žrtev nekdanjega artiškega župnika Karla Jošta dosodilo 50 tisoč evrov odškodnine. Spomnimo se. Jošt je bil sploh prvi slovenski duhovnik, ki je moral pred sodnike zaradi pedofilije. Sojenje se je začelo oktobra 2006, januarja naslednje leto, tik pred razsodbo, je Jošt umrl. Obtožnica ga je bremenila 16 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let, po 183. členu kazenskega zakonika. Med sojenjem so zoper njega pričale tudi štiri žrtve, stare od 18 do 23 let, ki so bile v času zlorab stare od sedem do 12 let.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.