Staš Zgonik

 |  Mladina 1  |  Družba

Na temačni strani Alp

Smo Slovenci sploh sposobni realno presojati stanje v lastni državi?

© Tomaž Lavrič

Okradli so nas. Nas, davkoplačevalce, nategne vsak, ki ga spustimo h koritu. Slovenija postaja banana republika. Smo le še korak od Grčije. Naše plače so nekonkurenčne, naše gospodarstvo pa tudi. Imamo dve pravni državi. Naše zdravstvo je v razsulu. Pacienti umirajo na hodnikih. Razrašča se kriminal. Ponoči na ulicah nismo več varni. Naše šolstvo proizvaja nezaposljive kadre. Zaradi nesposobnosti politikov nam bo šlo le še slabše. Imamo samo dve možnosti za prihodnost. Bomo kolonija Bruslja ali kolonija Kitajske?

Je res vse tako črno? Smo res državljani zavožene države? Ni in nismo. Razmeroma preprosto pa nas je mogoče predstaviti kot take. Statistika je v napačnih rokah nevarno orožje. Lahko na primer opozarjamo na več kot 110 tisoč brezposelnih, pozabimo pa omeniti, da je stopnja brezposelnosti še vedno pod povprečjem Evropske unije. Lahko govorimo, da se je javni dolg res zelo povečal, zanemarimo pa, da je še vedno med manjšimi v EU. Lahko se pritožujemo nad zvišanjem starosti za upokojitev, ne omenimo pa, da je ta trenutno med najnižjimi v vsej EU. Lahko se pritožujemo nad visoko obdavčitvijo plač, pozabimo pa, da prav redistribucija prek davkov in prispevkov omogoča, da je dohodkovna neenakost med vsemi najmanjša. Lahko bentimo zaradi neučinkovitosti zdravstvenega sistema, odmislimo pa, da je smrtnost otrok med najnižjimi sploh.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • dr. Frane Adam, sociolog, Ljubljana

    Na temačni strani Alp

    Nedvomno je vprašanje, kako ljudje zaznavajo in vrednotijo družbene pojave in probleme ter svoj lastni položaj pomembno in zanimivo tako z vidika praktične politične psihologije kot z vidika kognitivne teorije. Zato sem z zanimanjem prebral članek Staša Zgonika z naslovom Na temačni strani Alp, v katerem izpostavlja nagnjenost državljanov Slovenije k črnogledosti in pesimizmu, tudi če za to ni posebnih razlogov. Več

  • Franc Mihič, Ribnica

    Na temačni strani Alp

    Končno ena dobra obetavna vest za državljane, delavce, berem v kolumni dan pred Božičem: »Nazadnje so ustavni sodniki naredili, česar politika ni hotela: iz zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju so odstranili besedilo, ki je delodajalcem omogočalo odlog, obročno plačilo, odpis in delni odpis prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih. Več