Moteči trenirkarji

Ob trenirke na Dunaju se nihče ne zaletava, kajti na Dunaju je samo Turkov 50 tisoč, ki so prišli v našo bivšo cesarsko prestolnico, zaradi boljšega zaslužka in lažjega dela ter življenja kot ga jim je nudila domovina, zlasti puščava Anatolija.

Po razpadu naše bivše skupne balkanske države, kateremu je botroval s svojim nacionalističnim pristopom Slobodan Milošević, ki mu je uspelo celih 13 let vladati v Beogradu s pomočjo komunističnih dogmatikov potem, ko je strmoglavil svojega političnega očeta, zmernega srbskega predsednika Ivana Stambolića, katerega je dal umoriti.

V vojni, ki je izbruhnila v BIH, je podprl tamkajšnje Srbe, ki jih je tudi oborožil proti Muslimanom in Hrvatom. Že leta 1991 je poslal vojaške enote nad protestnike v Beogradu ter je nasilno zatrl upor, kdor se je uprl njegovi diktaturi Ceauşescujevega tipa! Kar je potrdil genocid v Srebrenici po letu 1992 in drugod v BIH, kar je povzročilo beg preživelih in drugih ogroženih ljudi, ki so iskali zatočišče, ne samo v Ljubljani, temveč po vsej Evropi, kljub Daytonskemu sporazumu leta 1995, ker niso več zaupali niti oboroženim vojaškim silam, ki so prispele v BIH, da bi zatrle tamkajšnje bratomorno klanje ter Mladićevo nasilje nad srbskim prebivalstvom ter Karadžićeve fantazije o veliki Srbiji

Ali smo pozabili, kolikim Slovencem je nudila zatočišče in preživetje tudi Bosna leta 1941 po nacistični in fašistični okupaciji naše domovine? Kolikim Slovencem so pomagali delavci iz BIH zgraditi hiše in cela naselja ter tovarne, ki jih je požgal okupator! Tudi po naši osamosvojitvi, bi ne mogli uresničiti vse naše grandiozne gradbene in ostale načrte, ki jih danes občuduje vsa Evropa. Zato ne razumemo, kako je mogoče, da mnogi med temi delavci iz BIH, še vedno čakajo lačni v neogrevanih zatočiščih na plačilo za svoje garanje, da bi lahko nahranili svoje družine ter se vrnili domov z lepšimi spomini na našo domovino na sončni strani alp!

Res je, da je že pred 5 leti umrl glavni grobar Jugoslavije umsko iztirjeni Slobodan Milošević v Haaškem zaporu ob velikem razočaranju glavne tožilke Carle del Ponte, ki nam je dala vedeti, da ni bil edini krivec za bratomorno balkansko klanje. Res je, da je leta 1998 Nato kaznoval Miloševića in njegove vožde z 78 dnevnim bombardiranjem ZRJ ter odcepitvijo Kosova. Vendar sod smodnika na Balkanu še vedno tli in zopet grozi, da bo tekla nedolžna kri.

Zato ne pozabimo, da na Dunaju živi 300 tisoč tujcev pretežno iz vzhodne Evrope in Balkana ter se nihče ne zaletava ob njih oblačila ter njih šege in navade! Tudi Slovenci imamo tam svoj pastoralni verski center!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.