|  Ekonomija  |  Ekonomija

Merklova bo o pomoči Grčiji govorila tudi z Lagardovo

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo danes v Berlinu srečala s prvo damo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Merklova bo z Lagardovo govorila predvsem o grških poskusih za znižanje javnofinančnega dolga, s čimer bi si zagotovili pogoje za izplačilo drugega paketa pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do sestanka bo prišlo le dan po srečanju Merklove s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, s katerim je na delovnem kosilu govorila o pripravah na vrh EU, ki bo 30. januarja v Bruslju, izognila pa se nista niti zaostrenim razmeram v močno zadolženi Grčiji.

Po srečanju je Merklova v izjavi novinarjem dejala, da mora Grčija uresničiti načrtovane varčevalne ukrepe, saj ji drugače ne bo mogoče izplačati naslednjega obroka pomoči. "Naš cilj je, da nobeni državi članici ne bi bilo treba zapustiti območja evra," je kanclerka odgovorila na vprašanje, ali je območje skupne evropske valute pripravljeno na plačilno nesposobnost Grčije. Kanclerka je Grčijo ob tem pozvala k napredku v pogajanjih z zasebnimi upniki, saj da je drugi paket pomoči treba hitro realizirati.

IMF sicer skupaj z Evropsko centralno banko in EU sestavlja t.i. trojko, ki se sredi januarja znova vrača v Atene. Tam bodo strokovnjaki vseh treh institucij pregledali napredek države pri izpolnjevanju zastavljenega programa sprememb, h katerim se je Grčija zavezala v zameno za 110 milijard evrov vredno posojilo.

Tokrat sicer pod vprašanjem ne bo izplačilo nove tranše omenjenega posojila, pač pa se bo pogovor osredotočil na drugi rešilni paket za Grčijo, ki je vreden 130 milijard evrov. V njem bodo sodelovali tudi zasebni upniki, s katerimi se Atene trenutno pogajajo o pogojih za odpis dolga v višini 50 odstotkov. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.