Borut Mekina

 |  Mladina 3  |  Ekonomija

Sveta izvršba

Banke nad darove vernikov

Bo mariborska nadškofija izgubila Betnavo?

Bo mariborska nadškofija izgubila Betnavo?
© Marko Pigac

Mariborska nadškofija ima že vse od novembra, oziroma decembra 2011 blokirana bančna računa, ki ju je imela odprta pri Novi KBM in Abanki. Predvsem slednje je pomembno, saj ima nadškofija pri Abanki zastavljen tudi dvorec Betnava. Kredit v višini 6 milijonov evrov bi morala nadškofija vrniti že letos julija, sicer bo grad, za katerega se je cerkev na vse možne načine borila od leta 1993 naprej, ko je tedanja Škofija Maribor vložila denacionalizacijski zahtevek, postal last banke.

A to še ni vse. Čeprav mariborsko sodišče še ni razglasilo dolgo pričakovanega stečaja največjega izmed cerkvenih holdingov, Zvon Holding Ena, se banke in drugi upniki že postavljajo v vrsto z zahtevki po izterjavi. Prvi dve med njimi sta avstrijska BKS Bank in Sparkasse. Nadškofija je, kot je znano, pri bankah zastavila več nepremičnin, ki utegnejo biti kmalu zaplenjene. Poleg Betnave je to še samostan Studenice, župnišče v Črnečah, Slomškova knjigarna, misijonarska pisarna, del Andreanuma, Kolpingov dom in še nekatere druge nepremičnine.

Že pred letom dni so v mariborski nadškofiji objavili, da znaša neposredni dolg nadškofije do bank kar 17,4 milijona evrov, od tedaj naprej pa dodatnih informacij ne dejejo in tudi ne objavljajo letnih finančnih poročil, pa čeprav bi jih v skladu s sinodalnimi sklepi morali. V nadškofiji tudi ni več nikogar, ki bi bil pristojen za dajanje informacij javnosti, saj so delovno mesto PR službe preprosto ukinili. Nadškofija se je očitno v brezizhodni situaciji zavila v molk. Kako dolgo lahko ta molk, tudi do njihovih vernikov, traja?

Medtem ko nadškofijska podjetja in družbe lahko gredo v stečaj ali so že bankrotirala, kot recimo Zvon Holding Dva ali Gospodarstvo Rast, pa seveda nadškofije to po zakonu ne more doleteti. Strokovnjak za civilno pravo dr. Lojze Ude pojasnjuje, da se v teh primerih izvršba na računih, dohodkih in premoženju začne in traja, dokler dolgovi niso poplačani.

To pomeni, da lahko upniki poberejo vse, seveda tudi darove vernikov. „Ampak v tem primeru bi Vatikan že moral nekaj storiti,“ dodaja Ude. Vendar pa doslej, kot je znano, mariborska nadškofija pomoči iz „onostranstva“ še ni dobila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.