Urša Marn

 |  Mladina 12  |  Ekonomija

Dunaj - naša slaba vest

Mesto Dunaj načrtuje gradnjo dva tisoč stanovanj za socialno šibkejše

Dunaj - zgled za dobro stanovanjsko politiko

Dunaj - zgled za dobro stanovanjsko politiko
© Arhiv Mladine

Slovenija je država z izrazito velikim deležem lastniško zasedenih stanovanj, kar vpliva na to, da nam primanjkuje socialnih in drugih stanovanj za posebne skupine prebivalstva. Preobrata na tem področju tudi z novo vlado ne moremo pričakovati, saj je glavni svetovalec finančnega ministra Janeza Šušteršiča za stanovanjsko politiko Tomaž Štih vnet zagovornik spodbujanja lastništva. Po njegovem prepričanju je naloga vlade ustvarjati take razmere, da si gospodinjstvo z dvema povprečnima plačama stanovanje lahko kupi, ne pa da ga dobi od države v dar oz. da mu država subvencionira najemnino.

Nasprotno stroka opozarja, da je Štihovo mnenje zgrešeno. „Siliti dohodkovno šibkejše v lastništvo je nevarno. To dokazujejo raziskave in tudi kriza na ameriškem trgu, kjer so s propagiranjem lastništva v nižjih slojih krepko prilili olja na ogenj nepremičninske krize,“ pravi ekonomistka dr. Andreja Cirman. Krajinska arhitektka in urbanistka mag. Maja Simoneti pa opozarja: „Ideja, da naj bi vsak posameznik čim prej postal lastnik stanovanja, je danes vsaj nenavadna, če ne zgrešena, saj lastništvo ni nujno za vsakogar dobra rešitev, ker hromi mobilnost prebivalcev, se slabo odziva na spremenjene potrebe po stanovanju v življenju posameznika, pa tudi slabo podpira različne razvojne in socialne politike.“

Janševa vlada bi se morala zgledovati po sosednji Avstriji, kjer je delež lastniško zasedenih stanovanj za dobro četrtino manjši kot v Sloveniji, država in lokalne skupnosti pa namesto lastništva spodbujajo gradnjo najemnih stanovanj po čim ugodnejših cenah. Tako na primer mesto Dunaj načrtuje gradnjo dva tisoč stanovanj z ugodno najemnino za socialno šibkejše prebivalce. Najemnina za kvadratni meter teh preprosto opremljenih stanovanj naj bi skupaj s stroški upravljanja znašala 7,50 evra, kar za 40 kvadratnih metrov veliko stanovanje pomeni 300 evrov na mesec. Predvidena stanovanja namerava zgraditi na različnih lokacijah po Dunaju, njihova zasnova pa naj bi bila taka, da bi z optimalno uporabo površin ustvarjala čim manj stroškov s porabo energije. Najemnina bo tako primerljiva z najugodnejšo najemnino v občinskih stanovanjih.

Danes že več kot 60 odstotkov Dunajčanov živi v subvencioniranih stanovanjih. Samo v letih 2007-2009 je mesto Dunaj subvencioniralo gradnjo 20 tisoč in sanacijo 40 tisoč stanovanj. Stanovanjska ponudba na Dunaju je izjemno raznolika, še posebej dobro pa je razvit najemniški trg, kar je v Sloveniji daleč najšibkejša točka tudi zato, ker smo Slovenci „obsedeni“ z lastništvom nepremičnin. Bo to obsedenost še dodatno spodbujala vlada Janeza Janše s svojo neoliberalno stanovanjsko politiko?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.