Borut Mekina

 |  Mladina 14  |  Ekonomija

Težave v Šoštanju?

V premogovniku in termoelektrarni prikrivajo zaplete

Skoraj prazna deponija v Velenju

Skoraj prazna deponija v Velenju
© Tjaša Zajc

Ali se bo projekt TEŠ 6 nazadnje izplačal, je odvisno predvsem od Premogovnika Velenje. Je v premogovniku dovolj kakovostnega premoga, ga bodo v prihodnjih desetletjih odkopali po obljubljeni ceni, nižji od 23,18 evra za tono? Zagovorniki projekta so dokazovali, da težav s premogom ni, čeprav so nasprotniki trdili, da bo premoga ali zmanjkalo ali pa se bo zaradi vse bolj zapletenega pridobivanja zvišala njegova cena, s tem pa bi se zrušila ekonomika projekta ...

Čeprav je doslej veljalo, da bodo odgovor na ta vprašanja dobile šele prihodnje generacije, so prve težave že tukaj. V premogovniku so pred približno letom dni zaradi nižanja stroškov proizvodnje premoga in „optimizacije“ spremenili organizacijo odkopa, iz treh hkratnih odkopov so prešli na zgolj dva. A ta odločitev direktorja premogovnika Milana Medveda očitno ni bila ustrezna. Zaloge premoga na deponiji so zadnje mesece skorajda pošle, zaradi česar morajo v Termoelektrarni Šoštanj, kljub velikim potrebam po električni energiji in nizki višini vode v rekah, ugašati bloka tri in štiri.

Uradno teh težav ne v termoelektrarni ne v premogovniku ne želijo priznati. Tako so že sredi marca, ko smo o tem prvič povprašali v termoelektrarni, odgovorili, da težav ni in da je bila ena od ustavitev bloka štiri „opravljena na željo TEŠ, zaradi netesnosti na visokotlačnih vbrizgalnih ventilih“, v času ustavitve pa naj bi se opravili „zamenjava kritičnih vbrizgalnih ventilov in ostala vzdrževalna dela“. A minuli teden smo vendarle dobili malce izčrpnejši odgovor iz premogovnika, ki kaže, da je ugašanje blokov tri in štiri posledica pomanjkanja premoga.

V premogovniku pravijo, da je bil izpad proizvodnje premoga prve mesece tega leta posledica težav, „ki se pojavljajo pri odkopavanju t. i. talinskega dela sloja premoga v jami Pesje“. Zavračajo trditve, da so težave pri odkopu nastale zaradi drugačne organizacije dela, trdijo, da je tako zaradi zahtevnih „geotehničnih razmer, ki vladajo v talinskem delu jame Pesje“. Vsaka drugačna namigovanja so po njihovem zlonamerna in jih širijo nasprotniki TEŠ 6 ter so omalovažujoča do velenjskih rudarjev.

A hkrati s tem so iz premogovnika odgovorili, da „trenutno premog odkopavamo na dveh odkopih, in sicer na - 5A in G3/B ..., da bi zmanjšali izpad proizvodnje zaradi težav na odkopu v jami Pesje, pa pospešeno pripravljamo vključitev tretjega odkopa na koti - 65A, ki bo predvidoma pričel obratovati konec tega meseca“. Šele tedaj naj bi se proizvodnja premoga povečala do normalne. Kaj pa cena? Pred približno letom dni so iz premogovnika ob razpravah o gospodarnosti TEŠ 6 sporočili, da bo treba premog odkopavati na dveh odkopih: „Odločitev o največ dveh odkopih je z vidika operativnega vodenja odkopne fronte zahtevna, z vidika optimizacije jame pa nujna.“

Šesti blok termoelektrarne Šoštanj bo lahko na dan porabil okrog 10.000 ton premoga. Po naših podatkih je bilo zadnji mesec na deponiji le še priblilžno 20 tisoč ton premoga. Z ugašanjem bloka štiri in z izgubo, ki je s tem nastala v matičnem podjetju HSE, pa jim je uspelo na deponiji po uradnih podatkih zbrati „za sedem dni“ premoga - 72 tisoč ton. Lani ga je bilo ob istem času skoraj 400 tisoč ton. Z ekonomiko se očitno zapleta, a k sreči, vsaj za Milana Medveda, TEŠ 6 tako rekoč že stoji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.