Urša Marn

21. 9. 2012  |  Mladina 38  |  Ekonomija

Prvi bančnik med blogerji

Kdo je Janko Medja, novi predsednik uprave NLB?

Janko Medja

Janko Medja
© Tina Kosec / STA

Največja slovenska banka NLB je končno dobila novo vodstvo, potem ko je že decembra odstopil predsednik uprave Božo Jašovič. Na ta položaj je bil imenovan ekonomist Janko Medja.

Kdo sploh je Medja? O njem ni znano veliko. Očitno je zelo pogumen ali pa zelo ambiciozen, saj si sicer ne bi upal prevzeti vodenja banke, ki je zadnja tri leta poslovala z izgubo in ima 1,9 milijarde slabih posojil. Ko smo o njem spraševali ekonomiste in bančnike, se je izkazalo, da ga večina ne pozna ali pa ga pozna zgolj bežno. Vsi pa menijo, da je za takšno zahtevno funkcijo zelo mlad, da si je naložil veliko breme in da je bil izbran predvsem zato, ker je še nepopisan list in za sabo še nima kakšnih večjih škandalov. „Vsak drug bi vsaj trikrat premislil, preden bi stopil v to. Za mlajšega menedžerja je to izziv, morda bi bili nekateri starejši previdnejši,“ pravi ekonomist dr. Bogomir Kovač. Medja seveda ni povsem brez izkušenj.

Štiridesetletni Kranjčan je leta 1997 diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, na IEDC - Poslovni šoli Bled pa je končal študij MBA. Kariero je začel v Gorenjski banki, nato je bil skoraj štiri leta član uprave banke Unicredit in štiri leta direktor divizije korporativnega bančništva v Unicreditu (ukvarjal se je z velikimi podjetji) ter odgovorni urednik Unicreditove revije Azimut. Julija letos je bil imenovan za predsednika nadzornega sveta NLB, tako da se je lahko podrobneje seznanil s ključnimi težavami te banke. Manj znano je, da je še do nedavnega pisal spletni blog, kjer se je šalil, da je „prvi bančnik med blogerji“. Je tudi vaditelj plavanja in ljubitelj hitre vožnje, saj naj bi bil opravil že več tečajev varne vožnje, a se ga menda dosti ne prime. Zanimajo ga spoznavanje novih ljudi, branje zanimivih knjig - najljubši mu je Štoparski vodnik po galaksiji -, dobre zabave vseh vrst, dobri izleti in potovanja. Med filmi so mu še posebej pri srcu Boter, Leon, Luhrmannov Romeo in Julija in Bessonov Peti element. Je tudi ljubitelj stripa Calvin in Hobbes o duhovitih dogodivščinah šestletnika Calvina in njegovega plišastega tigra Hobbesa. Rekreativno se ukvarja s karatejem in z badmintonom, rad ima biljard, dobro pa se spozna tudi na vrhunska vina. Blog naj bi bil pisal zato, da bi javnosti povedal kaj koristnega o bančništvu in financah, pa tudi zato, da bi „med seboj povezoval ljudi, ki razmišljajo s svojo glavo“.

Prva Medjeva naloga na položaju predsednika uprave NLB bo pripraviti nov načrt prestrukturiranja, ki ga zahteva evropska komisija, torej opredeliti novo strategijo NLB ter prenos slabih terjatev na slabo banko. Pomenljivo je, da Medja ni edini bankir, ki v vrh NLB prihaja iz banke Unicredit. Glavni pretendent za prvega nadzornika NLB je France Arhar, nekdanji predsednik uprave Unicredita, zdaj pa prvi mož Združenja bank Slovenije. Dva bivša Unicreditova človeka v vrhu NLB - je to res zgolj naključje?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.