Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Dobri posli z raketno obrambo

Turško nebo bodo branili ameriški patrioti

Turčija je za obrambo pred morebitnimi napadi iz Sirije zaprosila zavezništvo Nato za raketno obrambo patriot. Nobena od članic zavezništva, med njimi je tudi Slovenija, temu po vsej verjetnosti ne bo nasprotovala. Odobritev ne bo razveselila le vlade v Ankari, ampak tudi proizvajalca sistema ameriško družbo Raytheon, ki je šesti največji proizvajalec orožja na svetu. Direktor Mike Boots se je za turški časopis Hürriyet že pohvalil, da je Raytheon Ankari ponudil »najnovejši sistem partiot«, v nemškem Die Zeit piše Hauke Friederichs.

Po njegovih podatkih bo s turškim poslom zaslužil tudi največji svetovni proizvajalec orožja ameriška družba Lockheed Martin, ker proizvaja rakete PAC-3, ki jih skupaj z raketno obrambo patriot od septembra 2010 uporablja tudi nemška vojska. A Američani se v Turčiji soočajo z ostro konkurenco. Svoje sisteme za protiraketno obrambo namreč Ankari ponujajo tudi ruska državna orožarska družba Rosoboronexport in kitajska vojaška družba China Precision Machinery Import and Export Corporation. Koga bodo izbrali, se Turki še niso odločili.

Protiraketni sistem patriot so v ZDA začeli razvijati že v šestdesetih letih, njegovo ime pa je kratica za Phased Array Tracking to Intercept of Targets. Po podatkih družbe Raytheon ga zdaj uporablja dvanajst držav, med njimi so Savdska Arabija, Združeni Arabski Emirati, Kuvajt in Izrael. Le nekatere, med njimi sta Nemčija in ZDA, imata najsodobnejšo različico, piše Hauke Friederichs.

Družba Raytheon ima 70 tisoč zaposlenih, lani je ustvarila 25 milijard dolarjev prometa. Od leta 2009 je samo z vojsko ZDA sklenil pogodbe za prodajo sistema patriot v višini 800 milijonov dolarjev, Tajvan je lani naročil sisteme patriot v vrednosti 686 milijonov dolarjev. »Ali lahko in želi Turčija investirati takšne zneske v raketno obrambo, je vprašanje. Turški mediji poročajo o možnosti, da bi sisteme pri eni od članic zavezništva Nato najela na lizing ali odkupila rabljene,« piše Friederichs. Tudi če se bodo Turki odločili za nakup rabljenih sistemov, ameriški proizvajalci orožja ne bodo ostali povsem brez posla, zaključuje nemški novinar.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.