Borut Mekina

 |  Mladina 13  |  Politika

Strankarski podtaknjenci

Nekaj postopkov bo razveljavljenih, večinoma bodo izplačane odpravnine

Miro Petek, na funkciji bo tri mesece, odpravnina bo znašala okoli 20 tisoč evrov bruto

Miro Petek, na funkciji bo tri mesece, odpravnina bo znašala okoli 20 tisoč evrov bruto
© Matej Leskovšek

Novi minister za notranje zadeve Gregor Virant je ugotovil, da je bilo imenovanje Mojce Kucler - Dolinar in Boža Predaliča na vrh upravnih enot Ljubljana in Grosuplje zakonito, ne pa tudi imenovanje Franca Pojbiča za načelnika upravne enote Ribnica. Ugotovili so, da so v glavni pisarni ministrstva, kamor so prihajale prijave, zaradi hitenja dve prijavi »spregledali«. Torej bodo morali razpis ponoviti.

To je gotovo slaba novica za Franca Pojbiča (SDS), vodjo lokalne podružnice združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je verjetno eden najvztrajnejših kandidatov za načelnika. Doslej se je prijavil že na osem javnih razpisov. Neuspešno. Vlada Janeza Janše mu je sicer pomagala, ko ga je pred mesecem imenovala za v. d. direktorja agencije za varnost cestnega prometa. A ga bo nova vlada najbrž kmalu razrešila, saj posebnih referenc za to delovno mesto nima. Mimogrede, Pojbiču je kljub »začasnosti« v kratkem času že uspelo – v nasprotju z namenom varčevalnih ukrepov – v agenciji zaposliti eno novo uslužbenko, tja pa se je vrnil tudi Robert Strah, bivši vodja kabineta ministra Zvoneta Černača.

Poleg primera »Pojbič« se obeta revizija še enega postopka, ki ga je v naglici in verjetno tudi nezakonito izpeljala prejšnja vlada. Gre za razpis za novega pravobranilca. Na pravosodnem ministrstvu še preučujejo, ali je mogoče postopek razveljaviti. Razpis za omenjeno delovno mesto – po objavah v medijih predvideno za Dušo Trobec Bučan – so na ministrstvu objavili v nasprotju z zakonom o pravobranilstvu. Po tem zakonu lahko ministrstvo razpis objavi le na predlog generalnega državnega pravobranilca. Ta takih predlogov ni imel in je bil tudi sam presenečen nad postopkom. Še posebej, ker Janševa vlada v proračunu za leti 2013 in 2014 denarja za plačo novega pravobranilca ni predvidela.

V večini drugih primerov bo nova vlada seveda morala izplačati odpravnine. Najabsurdnejši je prav primer Duše Trobec Bučan. Bivši minister Gorenak jo je, ko je že opravljal tekoče posle, s 1. marcem imenoval za generalno sekretarko na notranjem ministrstvu. Po zgolj nekaj delovnih dneh jo je nova vlada Alenke Bratušek razrešila. Tako da bo sedaj upravičena do odpravnine v višini približno petih plač. Do ravno tolikšne odpravnine (okrog 20 tisoč evrov bruto) bo upravičen tudi razrešeni Miro Petek, ki ga je prejšnja vlada sredi januarja s 1. februarjem imenovala za direktorja direktorata za medije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Franc Pojbič, v.d. direktorja agencije za varnost v cestnem prometu

    Strankarski podtaknjenci

    Spoštovani, v zadnjih tednih je tudi Mladina v več člankih moje ime omenjala v kontekstu političnih kadrovanj prejšnje vlade. Med drugim ste zapisali, da imam za seboj predvsem vojaške izkušnje, podvomili ste, da bom s tem znanjem lahko vodil upravno enoto Ribnica ali agencijo za varnost v cestnem prometu. Zapisali ste, da sem član stranke SDS in brat poslanca Marijana Pojbiča ter da je mojo usposobljenost za... Več