Borut Mekina

 |  Mladina 27  |  Politika

Pohlep

Medtem ko Anton Stres pridiga, njegovi bivši finančniki odtujujejo stečajno maso nekdanjih cerkvenih Zvonov

Nadškof Anton Stres pridiga na maši za domovino prejšnji mesec. Bil je »nosilec« oziroma »v ozadju temeljnih odločitev«, sistem je »obvladoval« in nadzoroval s postavitvijo in imenovanjem svojih »laiških kadrov v finance«, je o Stresovi vlogi pri finančnem propadu nadškofije zapisal Mirko Krašovec.

Nadškof Anton Stres pridiga na maši za domovino prejšnji mesec. Bil je »nosilec« oziroma »v ozadju temeljnih odločitev«, sistem je »obvladoval« in nadzoroval s postavitvijo in imenovanjem svojih »laiških kadrov v finance«, je o Stresovi vlogi pri finančnem propadu nadškofije zapisal Mirko Krašovec.
© Borut Krajnc

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec je danes v izgnanstvu na avstrijskem Koroškem. V benediktinskem samostanu Šentpavel preživlja tako imenovano sobotno leto. Kaj je to »sobotno leto«? »To je cerkvena sankcija za nekaj, kar je bilo storjeno s kršenjem cerkvenega prava in verjetno še kaj drugega in je po mojem upravičena,« je letos aprila o njegovi premestitvi dejal kardinal Franc Rode. Toda Krašovca vladajoča slovenska duhovščina z Rodetom na čelu tja ni poslala le zaradi njegovih finančnih grehov. Krašovec si namreč želi javno spregovoriti še o drugih grešnikih, predvsem o dejanjih aktualnega ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa. Zadnje, daljše pismo je škofom poslal oktobra lani. Prosil jih je za dovoljenje, da se izpove v intervjuju, da objavi dokumente. A njegove izpovedi o finančnem polomu mariborske nadškofije v »luči resnice, pravičnosti in ljubezni«, v kateri Krašovec dokumentira, kako je cerkev v smeri »korporacijske strukture« pahnil prav Stres s svojimi finančnimi strokovnjaki, mu škofje ne dovolijo objaviti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Miran Kramberger, Destrnik

    Popravek

    Odgovorni urednik g. Grega Repovž, Več

  • Andrej Jerše, Ljubljana

    Pohlep

    Vedno bolj sem jezen na novinarje in njihovo pisanje, kmalu v Sloveniji ne bomo imeli resnega časopisa, vse počasi postaja »rumeni tisk«!? Pričakujem, da če novinar piše o določeni temi, razpolaga z informacijami, da te, predno jih zapiše, tudi preveri. Če o neki temi ve malo ali nič, potem naj o tem vpraša tiste, ki o tem nekaj vedo!? Gre za članek, ki je bil objavljen v 27. Več