Marjan Horvat

 |  Mladina 32  |  Ekonomija

Bodo lastniki Večera od septembra zaposleni?

Sindikati pozivajo Agencijo za varstvo konkurence, naj bo zaradi prodaje Večera potrpežljiva

Prvi osrednji časnik z delavskim lastništvom?

Prvi osrednji časnik z delavskim lastništvom?
© Borut Krajnc

Četudi še niso znane vse podrobnosti notranjega odkupa časnika Večer, ki je v večinski lasti Dela – njegova lastnica je Pivovarna Laško, ki se hoče znebiti tudi te investicije, a ji je doslej ni uspelo prodati ne hamburškemu podjetju Medici ne avstrijskemu koncernu Styria –, pa naj bi bili postopki končani septembra letos. Če bo notranji odkup uspel in če bodo zaposleni (verjetno skupaj z bralci in še s kom) oblikovali zadrugo, bomo dobili na Slovenskem zanimivo lastniško strukturo časnika.

Medijski strokovnjaki pozdravljajo pobudo zaposlenih v Večeru, vendar pozivajo k previdnosti. Kot je za STA opozoril dr. Marko Milosavljević s FDV in dober poznavalec medijev, smo lastništvo zaposlenih v medijih že imeli, pa se zgodba ni dobro iztekla, saj so zaposleni svoje (certifikatske) deleže kaj hitro prodali in tako je prišlo do prekupčevanja z delnicami in koncentracije lastništva tudi v neprimernih lastniških rokah. »Upamo lahko, da so se novinarji kaj iz tega naučili,« pravi dr. Milosavljević, saj so zaposleni ob prodaji delnic pred leti »pozabili, da s tem izgubljajo kakršenkoli vzvod soupravljanja in preprečevanja škodljivih posledic, ki jih povzročajo lastniki, ki nimajo vizije ali dolgoročnih načrtov ter samo izčrpavajo podjetje«. Pomembno pa je, da bodo novi lastniki, kdorkoli že bodo, imeli dolgoročno vizijo razvoja časnika.

Postopki prodaje Večera zaposlenim naj bi bili končani septembra. Toda Agencija za varstvo konkurence (AVK) zahteva od družbe Delo, da proda 75 odstotkov delnic Večera takoj, saj mu v začetku avgusta ni podaljšala roka za prodajo. Sicer Delu grozijo finančne sankcije. Zaradi tako trdega stališča agencije so v sindikatu novinarjev Dela, sindikatu novinarjev Večera in sindikatu novinarjev Slovenije naslovili nanjo javni poziv k »razumnemu in skrbnemu ravnanju, v katerem diskrecijska pravica ne bo zlorabljena, da bo upoštevana finančna stiska družbe Delo in druge okoliščine prodajnih postopkov kapitalskega deleža v Večeru«.

Od Agencije pričakujejo enako mero potrpežljivosti, kot so jo izkazali v doslej spodletelih poskusih prodaje časnika. Nasprotujejo tudi finančnim kaznim zaradi zamujanja s prodajo Večera, saj bi z morebitnimi finančnimi sankcijami Dela »država le okronala ekonomsko neodgovorno izčrpavanje družbe, ki so ga povzročili njeni dosedanji lastniki«. A ne kaže, da bi agencija imela kaj posluha za prošnje novinarjev. V sredo je časopisno hišo Delo kaznovala s 1000 evri kazni, zaradi »zavlačevanja« pri prodaji Večera.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.