Darja Kocbek

, 09:30  |  Ekonomija

Konec poletja, vrnitev negotovosti

Svetovno gospodarstvo kot skorumpirani dom za ostarele

Zaradi gospodarskih negotovosti bi Nemčija morala odstopiti tudi od politike »nepotrebnega varčevanja«.

Zaradi gospodarskih negotovosti bi Nemčija morala odstopiti tudi od politike »nepotrebnega varčevanja«.
© Tomaž Lavrič

Prestara, prešibka, preveč skorumpirana in preslabo vodena. To so pridevniki, s katerimi mediji in izvedenci opisujejo vodilna gospodarstva. Ameriška poslovna revija Forbes je ob analizi reform na Japonskem objavila fotografijo petih priletnih žensk. Kdor pogleda ta posnetek, se mu Japonci zasmilijo. Starajoči se narod z vedno manjšim številom za delo sposobnih ljudi in vse večjim številom upokojencev, za katere mora delati vse več zaposlenih.

To so pravi problemi, ki se jih ekonomska politika predsednika vlade Šinza Abeja ne loteva, piše nemški novinar Markus Gaertner na svojem blogu. Na probleme, ki jih ima Nemčija s svojo vlogo vodilnega gospodarstva, opozarja Mednarodni denarni sklad (IMF), ki je vlado v Berlinu opozoril, da mora pripraviti dolgoročni načrt za poglobljeno finančno in gospodarsko povezovanje držav z evrom, zaradi gospodarskih negotovosti pa bi Nemčija morala odstopiti tudi od politike »nepotrebnega varčevanja«.

Indija je za prvega moža svoje centralne banke imenovala 50-letnega profesorja z univerze Chicago Raghurama Rajana, ki je leta 2005 napovedal finančno krizo. To njegovo napoved je kritiziral Larry Summers, ki je eden od dveh kandidatov za novega guvernerja ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed). Markus Gaertner piše, da bi zelo rad bil prisoten, ko bo Rajan kot prvi mož indijske centralne banke lahko to »modro kritiko« arogantnemu Summersu lahko vrnil.

Michael Spence, profesor ekonomije na Stern School of Business na univerzi New York, na spletni strani Project Syndicate piše, da se bo s koncem poletja vrnila negotovost. Nepričakovani protesti v Turčiji in Braziliji so odprli vprašanja o ekonomski in socialni trdnosti rasti v hitro rastočih gospodarstvih. Požari v tekstilnih tovarnah v Bangladešu pa vprašanja o vodenju globalnih oskrbovalnih verig.

V ZDA je sedanji guverner Fed Ben Bernanke dal vedeti, da utegnejo letos začeti postopno zmanjševati tiskanje novih dolarjev za spodbudo gospodarstvu, kar je v razvitih državah povzročilo poostritev pogojev za dodeljevanje kreditov, v hitro rastočih gospodarstvih pa turbulence na trgih. To je verjetno zgolj napoved zapletov pri izhodu iz modela spodbujanja rasti po krizi v ZDA, Evropi in na Japonskem. Mogoča politična blokada v ZDA septembra med pogajanji o proračunu in omejevanju javnega dolga bo ta izhod še dodatno zapletla, razlaga profesor Spence.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.