Denis Vičič

13. 9. 2013  |  Mladina 37  |  Politika  |  Intervju

Mag. Miroslav Gregorič: "Treba se je varno znebiti orožja, kar je zahtevna naloga. A alternative ni."

Vodja misije UNMOVIC v Iraku od leta 2002 do 2003

© Borut Krajnc

Državljanska vojna v Siriji se vleče že dve leti in pol. Zakaj je šele uporaba kemičnega orožja spodbudila mednarodno skupnost k posredovanju?

Žrtev je bilo na obeh straneh več kot sto tisoč. Popolnoma so uničene celotne mestne četrti, razseljenih naj bi bilo štiri milijone ljudi. Zakaj so se šele zdaj spomnili, da je uporaba kemičnega orožja nedopustna, ne vem. Je pa to polom mednarodne diplomacije, ki v pogajanja ni vključila glavnih akterjev na Bližnjem vzhodu.

Napad s kemičnim orožjem se je zgodil 21. avgusta v predmestju Damaska. Umrlo naj bi okrog 1400 ljudi, pravijo tiskovne agencije, Zdravniki brez meja govorijo o nekaj čez 300 žrtvah. Kaj povedo te različne številke?

V vsakem primeru je žrtev preveč. Ta razhajanja v številkah pa govorijo o tem, da se na obveščevalne podatke ni mogoče zanašati. Upam, da bodo inšpektorji Združenih narodov predstavili objektivno sliko, kdo je odgovoren za napad. Carla Del Ponte je že maja omenjala, da so v nekem aprilskem napadu kemično orožje uporabili uporniki. Isto so trdili novinarji, ki so bili zaprti pri upornikih. Human Rights Watch pa je pred nekaj dnevi objavil poročilo o tem zadnjem napadu, kjer trdi, da so zanj odgovorne vladne sile. Uporabljeni so bili namreč izstrelki premera 330 milimetrov, za katere ima izstrelitvene rampe samo sirska vojska. Kaj je res, je zelo težko reči.

Interes uporabiti kemično orožje imajo tudi uporniki …

Uporniki, ki jih je žal mnogo frakcij, med katerimi so nekatere ekstremistične, so dve leti upali na zunanje posredovanje. Za odstranitev Asada bi naredili vse. Da bi posredovala mednarodna skupnost, jo je treba prepričati, da je zamenjava oblasti nujna. In kaj je boljše kot prikazati, da je Asad uporabil kemično orožje nad svojimi ljudmi?

Ruski zunanji minister Lavrov je predlagal, da bi konflikt med mednarodno skupnostjo in Sirijo poskušali rešiti tako, da bi Sirija prepustila vse svoje kemično orožje mednarodnemu nadzoru. Sirski režim se s tem strinja. Je to mogoče doseči?

Če bi bil Asad v polni moči in bi imel vse pod nadzorom, je. Če uporniki ne bodo privolili v predlog Moskve in bodo, denimo, streljali na inšpektorje ali na konvoj ob transportu kemikalij in orožja, pa izvedba ne bo mogoča. Treba se je varno znebiti orožja, kar je zahtevna naloga. A alternative ni. Če se to izvede po mirni poti, je to daleč najboljša rešitev. To bo potem tudi pritisk na druge države v regiji, ki kemično orožje še imajo, da se ga znebijo tudi same. Če razorožitev Sirije ne uspe, bo moralo priti do invazije, kot je bila leta 2003 na Irak, kjer bi 200.000 vojakov na silo zaseglo skladišča orožja, da ne bi prišlo v roke napačnim.

ZDA in Francija so za zdaj še pripravljene počakati, a še kar grozijo z vojaškim posredovanjem. Kako to razumeti?

To je del taktike. Vendar če bi Asad privolil v dogovor, a ga potem ne bi spoštoval, bi v hipu nastala koalicija, ki jo hočejo Američani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.