Marjan Horvat

 |  Mladina 44  |  Politika  |  Intervju

Gregor Stamejčič: "Ljudje so se začeli zanašati nase."

Član mariborske Iniciative mestni zbor o samoorganiziranju

© Marko Pigac

Medijem v javnem pismu pod naslovom Kalibrirajte radarje! očitate, da »ne zaznavajo velikih premikov, ki se dogajajo na mariborskih tleh«. Kaj je tako pretresljivo mogočnega, da »jemlje moč oblastnikom iz rok« in jo polaga v roke množicam?

Nič pretresljivo mogočnega, ampak to, da se ljudje samoorganizirajo v lokalnem okolju in poskušajo sami reševati svoje težave, je pomembno. Ljudje so se začeli zanašati nase. Moti pa me, da mediji ne zaznajo, da je to posledica vstajniškega gibanja, ki v resnici ni zamrlo, kot bi radi prikazali nekateri.

V Iniciativi mestni zbor se zavzemate za uveljavitev neposredne demokracije.

Naša skupina ponuja vsebinske in organizacijske rešitve za delovanje četrtnih zborov. Smo njihova podporna organizacija. Na vsakem izmed zborov so trije naši usposobljeni moderatorji, udeležijo pa se jih ljudje, ki hočejo sodelovati pri reševanju lokalnega problema. Udeležba je različna in se povečuje.

Kateri projekti so v osredju vašega angažmaja in kakšne rezultate imate?

Mi ne predlagamo svojih idej, svojih rešitev. Poslušamo, kaj predlagajo ljudje. Na zborih smo denimo razpravljali o čiščenju parkov, o statutu mestne občine, o proračunu in delovanju javnih podjetij. Edina stvar, ki jo je predlagala naša iniciativa, je uveljavitev participatornega proračuna po vzoru brazilskega Porta Allegra. Gre za to, da bi ljudje na demokratičen način dobili nadzor nad določenim delom občinskega proračuna, ki bi ga potem lahko v lokalnem okolju razporejali na način, ki bi se njim zdel primeren. Za zdaj še nismo uslišani.

Kako daleč ste s tem projektom?

Zdaj se pogajamo z županom o uvedbi participatornega proračuna. Dali smo pobudo za spremembo statuta občine, ki bi omogočala njegovo uvedbo, seveda skladno z zakonom o lokalni samoupravi. Čakamo na odgovor. Toda svetniki se ne bodo z veseljem odpovedali razpolaganju z denarjem, ki bi ga prenesli na samoorganizirane skupnosti.

Odmevna je bila vaša akcija »Zebra« ...

Na urejen prehod za pešce so ljudje čakali trideset let. Tokrat so na problem opozorili z duhovito protestno akcijo. Že v naslednjem tednu so se pojavili prehodi za pešce.

Torej vam je nova občinska oblast naklonjena?

Smo edina vstajniška skupina, ki Fištravca ni podprla kot župana. Je pa res, da je naklonjen ideji participatornega proračuna in organizaciji četrtnih in krajevnih zborov, ker prek zborov lahko parira svetnikom, saj svoje skupine v mestnem svetu nima.

Preizkušate mehanizme neposredne demokracije v praksi. Je vaše vodilo odločenost, da lahko v mestu stvari na bolje spremenijo le ljudje?

Ne pričakujemo rezultatov čez noč. Ljudje morajo sami spoznati, da se da na ta način marsikaj narediti. Primeri iz tujine kažejo, da mesta, ki delujejo po tovrstnih načelih, uspevajo. Tisoč petsto mest deluje po načelih neposredne demokracije. Mi te prakse prilagajamo našemu okolju. Nadejam se, da bomo po treh letih lahko pokazali na uspehe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.