Denis Vičič

 |  Ekonomija

NLB in NKBM še ne bosta razkrili podatkov o slabih posojilih

© Miha Fras

Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje zakona o dostopu do informacij javnega značaja v delu, ki bankam v državni lasti nalaga, naj do 19. oktobra javno objavijo podatke o tistih slabih posojilih, ki jih niso prenesle t.i. slabo banko. Več>>

Zahtevo po javni objavi podatkov o tistih slabih posojilih, ki so po prenosu slabih terjatev na t.i. slabo banko še ostala v državnih bankah, vsebuje novela zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Namen te določbe je najti krivce za slabo stanje v bankah v lasti države.

Banke, vključno z Banko Slovenije, poudarjajo, da bi bilo razkritje teh informacij izjemno škodljivo zanje in za slovensko gospodarstvo. Zato so ustavno sodišče pozvale k ustavni presoji novele, ki jo je državni zbor sprejel julija in v kateri je tudi zahteva, naj NLB in NKBM podatke o slabih posojilih razkrijeta do 19. oktobra.

O tem, kako brezsmiselna in pogubna bi bila javna objava slabih posojil, je že pisala Mladinina novinarka Urša Marn v članku Lov na čarovnice>>

Pobudniki so zradi nepopravljivih posledic, ki bi nastale ob razkritvi posojil, predlagali, naj se izvrševanje zakona zadrži, vse dokler ustavno sodišče dokončno ne odloči v zadevi. Sodniki so predlog potrdili soglasno in napovedali prednostno obravnavo zadeve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.