Denis Vičič

 |  Politika

Združena levica proti privatizaciji z referendumom in protesti

Med tem, kar hoče vlada, in tem, kar zahteva ljudstvo, je razlika: »Javnost in civilnodružbena gibanja razprodaji državnega premoženja nasprotujejo. Zahtevajo, naj državni zbor prekliče sklep o prodaji 15 podjetij v državni lasti,« je na današnji novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine Združene levice Luka Mesec. Napovedal je že tretjo nujno sejo odbora za finance in monetarno politiko, na kateri bo levica poskušala prepričati ostale poslance, naj vendarle prekličejo sklep o prodaji 15 podjetij v državni lasti, sprejet leta 2013. Če ne bodo uspešni, Mesec napoveduje posvetovalni referendum, v ZL podpirajo tudi proteste, ki jih napoveduje skupina Državljani proti razprodaji.

© Denis Vičič

V Združeni levici so se za vnovični poskus preklica sklepa o razprodaji 15 podjetij, med katerimi so nekatera že bila prodana, odločili zaradi peticije ekonomista dr. Jožeta Mencingerja. »Popolnoma podpiramo argumente peticije proti razprodaji državnega premoženja, da predvidena prodaja podjetij ni ne poštena, ne prostovoljna, ne koristna,« je dejal Mesec. »Več kot 10.000 podpisnikov se obrača na poslance vladne koalicije, ki so pred volitvami obljubljali premišljeno privatizacijo – in jo celo zapisali v koalicijski sporazum –, zdaj pa so obljube snedli.«

Peticijo si v celoti lahko preberete in jo nato podpišete tukaj>>

V odmev na javno tribuno proti privatizaciji, na kateri je, med drugim, pravnik in svetovalec ustavnega sodišča Igor Vuksanović dejal, da nobena zaveza o privatizaciji ni pravno zavezujoča in da torej Slovenija ne bi mogla biti deležna nobenih sankcij, če bi se glede privatizacije premislila, je Mesec dejal, da javnomnenjske ankete in razpoloženje v javnosti kažejo, da javnost privatizaciji nasprotuje: »Več kot deset tisoč podpisnikov peticije, med katerimi je 117 vidnih intelektualcev, 52 odstotkov tistih, ki so se v anketi Dela opredelili proti privatizaciji, ter 12 odstotkov takih, ki se ni želelo opredelit, so jasni znaki, da v javnosti konsenza o privatizaciji ni, oziroma, da se nagiba proti njej. Nujno je, da se postopki privatizacije ustavijo ter da se glede nadaljnjega razvoja slovenske družbe oblikuje širok družbeni konsenz.«

Mesec je zato vlado pozval, naj »uresniči svoje predvolilne obljube o odprtosti, transparentnosti in premišljenosti privatizacije. Trenutni, tretji val privatizacije, bo namreč usodno določil in onemogočil razvoj te države v prihodnjih desetletjih«.

© Denis Vičič

Na vprašanje, ali niso postopki že tako daleč, da jih ni več mogoče ustaviti, je poslanec dejal, da Slovenski državni holding samo izvaja navodila, ki jih je prejel od vlade in ki imajo soglasje državnega zbora. »Če vlada sklep umakne, bo holding to poslušal,« je dejal Mesec.

Če Združeni levici tudi tokrat ne bo uspelo spremeniti oz. doseči preklica sklepa državnega zbora o prodaji 15 podjetij, je Mesec dejal, da bodo podprli proteste, ki so jih potihoma že napovedali v skupini Državljani proti razprodaji. Izključena ni niti možnost posvetovalnega referenduma, katerega rezultat sicer ne bi bil zavezujoč, a bi se na njem le pokazala volja ljudi.

kYtBMbRHe14

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.