Jure Trampuš

 |  Politika

Anketa: dve tretjini vprašanih nasprotuje privatizaciji

Ninamedia, 20. in 21. januar 2015, n=500

Ninamedia, 20. in 21. januar 2015, n=500

Časopis Delo je sredi novembra meril razpoloženje javnosti ob vprašanju načrtovanja prodaje petnajstih državnih podjetij. Javnomnenjska raziskava je takrat pokazala, da nasprotuje prodaji malo več kot polovica vprašanih. Vprašanje smo ta teden ponovili pri Mladini.

Agencija Ninamedia je opravila raziskavo in ugotovila, da je proti privatizaciji zdaj že dve tretjini (64,5 %) vprašanih. Nasprotovanje se torej povečuje. Zanimivo je, da prodajo državnega premoženja najbolj podpirajo ravno volivci SDS (40,6 % volivcev SDS), v veliki meri pa ji nasprotujejo volivci SMC (proti jih je 56,6 %), torej volivci stranke, ki vodi vlado in zagovarja odprodajo. Največ nasprotnikov privatizacije je pričakovano pri stranki Združene levice (91,7 %). Podobni so odgovori pri vprašanju o prodaji Telekoma Slovenije, le da je tu nasprotovanje javnosti bolj izrazito. Proti prodaji je kar 70,2 % vprašanih. Prodaji Telekoma nasprotujejo celo volivci SDS (proti jih je 57,8 %).

Anketirance smo tudi povprašali, ali bi se udeležili napovedanega protestnega shoda proti razprodaji. Rezultat je bil presenetljivo visok. Kar tretjina vprašanih (34,7 %) je namreč zatrdila, da bi se odpravili tudi na proteste. Gre za velik protestniški potencial.

Še vedno lahko podpišete tudi peticijo proti privatizaciji>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.