Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

17. 4. 2015  |  Mladina 16  |  Svet  |  Intervju

»Ustrezen odziv na rasistični dogodek je razmišljanje o njem.«

Dr. Grant Farred, filozof

Afriški intelektualec, ki živi v ZDA, o življenju v Republiki Južni Afriki v času apartheida in danes, o Nelsonu Mandeli, o afroameriških intelektualcih in seveda o perpetuiranju rasizma v ZDA

Dr. Grant Farred (1963), profesor afriških študij in angleščine na newyorški Cornellovi univerzi, se je rodil in odraščal v Republiki Južni Afriki. Ko je bil dijak, je sodil v znamenito »generacijo 1976«, ki se je upirala apartheidu, torej segregaciji na rasni podlagi, hkrati pa je bil z levičarskih pozicij kritičen tudi do politike Nelsona Mandele. Po diplomi v domovini je leta 1989 s Fulbrightovo štipendijo študiral na ameriški Univerzi Columbia, leta 1997 pa je doktoriral na Univerzi Princeton.

Dr. Farred je napisal več knjig o filozofiji športa, nad katerim se navdušuje od mladih nog, ko je postal strasten navijač angleškega nogometnega kluba Liverpool. Ker je afriški intelektualec, ki živi v ZDA, pa seveda ne more mimo rasne problematike v tej državi in po svetu. Predava o afroameriški intelektualni sceni in intelektualcih v ZDA. Tej tematiki se je posvečal tudi tistih osem let, ko je urejal znamenito revijo South Atlantic Quarterly, ki jo izdaja Dukova univerza, kjer je bil zaposlen.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.