Urša Marn

24. 7. 2015  |  Mladina 30  |  Ekonomija

Evropa 2020

Kako nas zavajajo bruseljski politiki

Nekoč je evropska komisija sanjala o pametni, trajnostni in vključujoči rasti – o vlaganjih v znanje, raziskave in inovacije, zelenem gospodarstvu, ustvarjanju delovnih mestih in zmanjšanju revščine.

To je bilo leta 2010, ko je evropska komisija sprejela strategijo Evropa 2020. Z njo je bilo med drugim predvideno, da se bo število revnih zmanjšalo za 20 milijonov, da bo zaposlitev imelo 75 odstotkov prebivalstva v starosti od 20 do 64 let, da morajo države članice tri odstotke svojega BDP-ja nameniti raziskavam in razvoju ter da morajo doseči 20-odstotno zmanjšanje emisij, 20-odstotno povečanje obnovljivih virov in 20-odstotno povečanje učinkovitosti porabe energije.

Realnost je daleč od visokoletečih ciljev. Ista komisija, ki je obljubljala pametno, trajnostno in vključujočo rast, je evropsko celino z vsiljevanjem drastičnega zategovanja pasu, z rezanjem plač in socialnih transferjev spravila v globljo in dlje trajajočo depresijo, kot je bila tista v tridesetih letih prejšnjega stoletja. V obdobju 2008–2012 so se javni izdatki za izobraževanje občutno zmanjšali, zlasti izrazito v tistih evropskih državah, ki jih je kriza najbolj prizadela. V Grčiji so se javna sredstva za izobraževanje zmanjšala za 17 odstotkov, na Portugalskem za 13 odstotkov, na Irskem za osem odstotkov in v Italiji za šest odstotkov. Enak scenarij se je odvil v Sloveniji. Vlada Janeza Janše je kar počez zarezala v sredstva, namenjena izobraževanju in znanosti. 1500 izobražencev se je na to nepremišljeno potezo odzvalo s peticijo, v kateri so vlado pozvali, naj nikar ne zmanjšuje sredstev za znanost in tehnologijo, a vse je bilo zaman.

Enako se je zgodilo pri javnih izdatkih, namenjenih okoljski zaščiti. V obdobju 2008–2012 so se na Irskem skrčili kar za 30 odstotkov, v Grčiji za 25 in v Španiji za 16 odstotkov … Znova se je potrdilo, da papir prenese vse. Ekonomist dr. Jože Mencinger je že marca leta 2010 pravilno napovedal, da je strategija Evropa 2020 brca v prazno in da je evropska komisija spregledala, da »zniževanje cene dela z zniževanjem plač in socialne varnosti, ki bi zadoščalo za konkuriranje socialno mnogo bolj brezobzirnim družbam, implicira postopno opuščanje socialnotržnega gospodarstva, na katero se nenehno sklicuje.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.