IZAK KOŠIR

 |  Družba

Ustavno sodišče: Prepoved referenduma Radia Študent je v skladu z ustavo

Ustavni sodniki

Ustavni sodniki
© Daniel Novaković, STA

Ustavno sodišče (US) je pritrdilo Državnemu zboru (DZ), saj je zavrnilo razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o dopolnitvi Zakona o obrambi, ki ga je predlagal Radio Študent. US je odločilo, da sklep DZ ni v neskladju z Ustavo RS in da so povečane pristojnosti vojske, ki jih je RŠ označil za "militarizacijo države", v danih razmerah nujno potrebne.

Med drugim je US pritrdilo argumentu DZ, da je obvladovanje tolikšnega števila beguncev in migrantov "nadpovprečen napor pri usmerjanju vstopajočih oseb zaradi izvrševanja potrebnih upravnih nalog v zvezi s postopki, ki jih zahtevata varovanje Schengenske meje in kontrolirano usmerjanje njihovega nadaljnjega gibanja prek našega ozemlja vse do njihovega izstopa iz države". DZ je namreč mnenja, da prav številčnost in raznolikost skupin beguncev in migrantov, ki vstopajo in prečkajo ozemlje države, in premajhno število slovenskih policistov, ki morajo zagotavljati varnost v teh izjemnih razmerah, terja po nujnem ukrepanju za zagotovitev varnosti.

Državni zbor je ocenil, da mora za sprejetje teh ukrepov nujno vzpostaviti zakonsko podlago. Na ta zakon, ki so ga označili za "militarizacijo države", pa je skušal z referendumom opozoriti Radio Študent, o čemer smo obsežneje pisali tudi v Mladini. Kako je RŠ vložil ustavno pritožbo si lahko prebrete tu, da so poslanci odločili,  da referenduma o obrambi ne bo, pa na tej povezavi.

Drugi odstavek 90. člena Ustave določa primere nedopustnosti referenduma, in sicer referenduma ni dopustno razpisati:

– o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč,

– o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna,

– o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb,

– o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

Da je referendum v primeru predloga Radia Študent nedopusten, je izglasoval Državni zbor, zdaj pa je temu pritrdilo tudi Ustavno sodišče.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.