Izak Košir

 |  Družba

"Janši je človeška usoda z doma pregnanih beguncev zadnja skrb"

Zaveznika Viktor Orban in Janez Janša

Zaveznika Viktor Orban in Janez Janša
© Borut Peterlin

Šenčurski protest odločilno poglablja protibegunsko nestrpnost, so zapisali v društvu Alternativna akademija, ki že več časa opozarja na nevarno in ponavljajoče podžiganje sovraštva proti beguncem in muslimanom ter na razmah skrajne desničarske retorike. Pri tem so podpisniki javnega pisma, med katerimi so tudi Franco Juri, Dušan Keber, Miha Kovač in Darko Štrajn, kritični do vlade, ki je po njihovem sama pospešila kolektivno histerijo. Hkrati pa so okrcali tudi prvaka SDS, za katerega pravijo, da mu je uspelo mobilizirati množice in temu dodati še "ideološko agendo, opremljeno z nesprejemljivimi domobranskimi, nacionalističnimi in drugimi simboli, ki so na shodu popolnoma prevladali".

 "Včerajšnji šenčurski dogodek proti postavitvi begunskega centra je potrdil vse naše bojazni o manipulacijah z množicami in političnem profiterstvu: lahko bi rekli, da je slovenska vlada s svojimi nesmiselnimi ukrepi postavljanje bodeče žice, dodajanjem posebnih pooblastil vojski in retoriko pretiranih pričakovanj kar sama pospešila kolektivno histerijo, protibegunske strahove in ksenofobno nestrpnost. Prvak SDS je po drugi strani uspel pričakovano mobilizirati ne samo množice, k tem je dodal še ideološko agendo, opremljeno z nesprejemljivimi domobranskimi, nacionalističnimi in drugimi simboli, ki so na shodu popolnoma prevladali," v sporočilu za javnost opozarja društvo Alternativna akademija in dodaja, da se desnica na čelu z Janezom Janšo poigrava z nacionalističnimi strastmi v trenutku, ko begunska kriza v Evropi doživlja enega bolj dramatičnih vrhuncev.

"Slovenija je tu, povedano iskreno, še vedno velika zaščitena izjema: ker je dojeta kot nezanimiva, je prosilcev za azil izjemno malo, begunci državo le prečkajo in vse reakcije množic, ki smo jim priča, so zelo nesorazmerne glede na možna pričakovanja," opozarja Alternativna akademija, ki ocenjuje, da je dogodek proti postavitvi begunskega centra zgolj potrdil njihove bojazni o manipulacijah z množicami in političnem profiterstvu: "Lahko bi rekli, da je slovenska vlada s svojimi nesmiselnimi ukrepi postavljanje bodeče žice, dodajanjem posebnih pooblastil vojski in retoriko pretiranih pričakovanj kar sama pospešila kolektivno histerijo, protibegunske strahove in ksenofobno nestrpnost."

Opozoriti želijo na vse intenzivnejša radikalna protibegunska gibanja, ki si "izmišljeno jemlje za svojo legitimnost nekakšno »skrb za naše ljudi« in ki ga neposredno podžigajo poslanci in pristaši Janševe stranke". Dodajajo, da v je treba tej luči zelo resno vzeti tudi Janševo napoved o »dvigu naroda«, češ "danes je vstala Gorenjska, jutri bo cela Slovenija". Po mnenju Alternativne akademija je z njo predsednik opozicije prevzel polno odgovornost za nastale razmere in pokazal, da mu je človeška usoda z doma pregnanih beguncev zadnja skrb.

"Ne samo, da želi s tem širiti mentaliteto sovražnika in se boriti proti fiktivni »protislovenski politiki«, kar je njegov izraz, njegov prozoren manever nakazuje, da bo v letu 2016 na aktivnem podpihovanju sovraštva in pregonu protislovenstva temeljila politična strategija, kako priti na oblast. Nevarna protibegunska nestrpnost nima veliko opraviti z begunci ali skrbjo za Slovence, ampak le z osebno ambicijo in cilji, pri čemer Janša še nikoli ni posebej izbiral sredstev," so še zapisali podpisniki Lucija Čok, Nikola Damjanič, Božidar Flajšman, Miha Fošnarič, Franco Juri, Dušan Keber, Miha Kovač, Mojca Kovač Šebart, Matevž Krivic, Tamara Lah Turnšek, Ljubica Marjanovič Umek, Metka Mencin Čeplak, Vlado Miheljak, Viktorija Potočnik, Jelica Šumič Riha, Rado Riha, Rudi Rizman, Janez Smole, Darko Štrajn, Peter Tancig, Niko Toš, Boris Vezjak, Jože Vogrinc in Pavel Zgaga.

- Dodano 25.2.2016

V soboto bo vstala tudi Ljubljana. A za razliko od Šenčurja, Kranja in Logatca, se bo postavila na stran beguncev. 27. februarja bo ob 14. uri shod v podporo naselitvi beguncev v samski dom na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Shod nestrpnežev proti tej akciji pa se bo zgodil zgolj uro kasneje na istem mestu. "Vsak dogodek, ki izkorišča nesrečo ljudi za širjenje strahu in občutka ogroženosti, je dogodek preveč. Rešitev niso rasistični in fašistični shodi, ampak solidarnost in skupni boj za odprto Ljubljano, Ljubljano vseh," pozivajo organizatorji Protirasistična fronta brez meja, ki dodajajo, da so zaželena oprema za dobrodošlico "čaj in piškoti". 

Na shod se lahko potrdite prek Facebooka, kjer boste našli tudi več informacij. Kliknite tu.

Zakaj na shod:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.