Izak Košir, STA

 |  Svet

Francoski predsednik Hollande Trumpove ekscese označil za bolne 

François Hollande, francoski predsednik

François Hollande, francoski predsednik
© WikiCommons

Francoski predsednik Francois Hollande je izjavil, da so izpadi ameriškega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa bolni. "Njegovi izbruhi človeka silijo na bruhanje, tudi v ZDA, kot je bilo v primeru, ko je kritiziral spomin na padlega vojaka," je Hollande povedal novinarjem.

Francoski predsednik se je v svoji izjavi odzval na spor med Trumpom in starši ubitega ameriškega vojaka muslimanske vere, ki je tri mesece pred novembrskimi volitvami pretresel predsedniško kampanjo. Hollande je ostro kritiziral Trumpove "brezsrčne in ponižujoče komentarje".

"Pod vprašajem je tudi demokracija, medtem ko smo priča vse več ljudem, ki jih mami totalitarizem," je dejal Hollande: "Še posebej v ZDA. Če bodo Američani izbrali Trumpa, bo to imelo posledice, ker so ameriške volitve globalne volitve."

Do Trumpa je bil zaradi spora glede ubitega ameriškega vojaka v torek sicer oster tudi ameriški predsednik Barack Obama, ko je dejal, da Trump ni primeren za predsednika ZDA, kar naj bi vedno znova potrjeval s svojimi besedami in dejanji.

"Ne, ni primeren za predsednika ZDA. To sem že povedal pretekli teden in on to kar naprej dokazuje. To, da napade družino padlega vojaka in nima niti osnovnega znanja o ključnih vprašanjih Evrope, Bližnjega vzhoda in Azije, pomeni, da je povsem nepripravljen za delo," je povedal Obama.

A Trump Obami ni ostal dolžan. Kot je po navedbah britanskega BBC dejal v pogovoru za televizijo Fox, je bilo obdobje Baracka Obame v Beli hiši "katastrofa". "Bil je slabič, bil je neučinkovit," je menil Trump.

Obenem je dodal, da je bil morda Obama "najslabši predsednik v zgodovini" države ter zatrdil, da sam ve o zunanji politiki "več od njega".

O Trumpu je v aktualni Mladini pisal tudi Marcel Štefančič, jr. V članku "Jaz sem vaš glas!" je med drugim pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali lahko Melania Trump postane prva dama ZDA. 

Štenačič meni, da Trump nastopa kot odrešitelj in prerok, kot resničnostni hipster, kot magični glas tistih, ki so brez glasu, kot batmanski pridigar, kot supermanski angel varuh, kot avtoritativni oče, kot čudežni genij, ki bo Ameriko odrešil vsega hudega – terorja, Mehičanov, ilegalnih priseljencev, muslimanov, političnih elit, lobijev in Kitajcev, ki uničujejo ameriško ekonomijo, in žensk, ki splavljajo. »20. januarja 2017 bo Amerika spet varna,« je oznanil na konvenciji. "Ergo: v trenutku, ko bo inavguriran, se bo zgodil čudež. Američani, ki zdaj živijo v peklu, se bodo ponovno prebudili v Ameriki. Trump bo Američane, ki jih je Barack Obama prelevil v komuniste in muslimane (če vprašate Trumpa, Obama itak ni »pravi« Američan, temveč prikriti musliman), spreobrnil v Američane. Hej, Melania je njegov čudež. Čudežu bo sledil čudež, ki mu bo sledil nov čudež, ki mu bo sledil nov čudež, ki mu bo sledil nov čudež, ki mu bo sledil nov čudež – in tako dalje. Trumpovih čudežev bo toliko, da Jezus ne bo umrl od križa, temveč od dolgčasa," je v zadnji Mladini še zapisal Marcel Štefančič, jr

Kaj smo o Trumpu pred kratkim pisali na Mladinini spletni strani:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.