Staš Zgonik

7. 4. 2017  |  Mladina 14  |  Politika

Kadilski teater

Na odrih se bo (verjetno) spet kadilo

Dovoljeno v gledališču, a zgolj zeliščne cigarete.

Dovoljeno v gledališču, a zgolj zeliščne cigarete.

Sredi februarja je državni zbor po dolgotrajnem usklajevanju in navkljub pritiskom tobačnih multinacionalk sprejel enega najstrožjih protitobačnih zakonov na svetu. Kar se tiče omejevanja kajenja v zaprtih prostorih, sicer velikih sprememb ni bilo – popolna prepoved je bila uveljavljena že s prejšnjim zakonom iz leta 2007. A z eno razliko, ki je močno razburila gledališčnike.

Že od leta 2007 je v gledališčih veljala popolna prepoved rabe tobačnih izdelkov, dovoljena pa je bila raba nadomestnih, zeliščnih cigaret. »Zakon takrat ni obravnaval zeliščnih in drugih povezanih izdelkov, za katere sedaj vemo, da so prav tako škodljivi in jih zato obravnava tudi nova evropska tobačna direktiva,« pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Novi zakon je prepovedal tudi rabo takšnih kadilskih nadomestkov. In s tem po skoraj soglasnem prepričanju slovenskih gledališč premočno posegel v svobodo umetniškega izražanja. Novi zakon naj bi, kot je za Delo dejal ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor, tako rekoč onemogočal izvedbo velike večine gledaliških del, nastalih v 20. stoletju. »Zavedati bi se morali, da s tem grobo posegajo v kulturno in umetniško izročilo preteklosti. To je podobno cenzuri iz preteklih časov, ko so kipom in slikam iz moralnih razlogov dodajali cunje čez spolovila.« Konec marca je skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem SMC Sašo Tabakovičem, sicer igralcem, v parlamentarni postopek vložila predlog dopolnitve zakona, ki bi vnovič uvedel izjemo za rabo zeliščnih cigaret v gledališčih.

Ne gre za to, da so to izjemo pri sprejemanju zakona pozabili vnesti. Kot so nam neuradno pojasnili predlagatelji, so se za poznejši popravek odločili povsem taktično – da z dodajanjem izjem pri prepovedi kajenja v zaprtih prostorih v času razgrete razprave ne bi odprli vrat drugim interesnim skupinam.

A to je problem, ki je po mnenju Jana Peloze iz Mladinske zveze Brez izgovora aktualen tudi danes. »Ko enkrat dovolimo izjemo eni interesni skupini, gledališčnikom, bodo temu sledili še drugi – strokovnjaki za intelektualno lastnino, gostinci, prodajalci tobaka, dobavitelji, strokovnjaki za nacionalno varnost, cariniki ipd.« Prepričan je, da pravica do zdravega okolja prevlada nad pravico do umetniškega izražanja. Tudi na ministrstvu za zdravje zagovarjajo sedanjo rešitev, »saj zagotavlja enakopravno obravnavo vseh zaprtih javnih in delovnih prostorov ter vseh zaposlenih«.

Za zdaj sicer kaže, da bo predlog dobil zadostno podporo, poleg koalicijskih strank ga podpirajo tudi v Združeni levici. Edino negativno stališče, ki smo ga dobili, je tisto Zavezništva socialno-liberalnih demokratov, ki se jim zdi »neodgovorno, da bi zakon spreminjali, še preden je sploh zares zaživel in še preden je mogoče sklepati o njegovih učinkih«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

 • Luka Šolmajer, Ljubljana

  Kadilski teater

  Pod tem naslovom je novinar Staš Zgonik objavil novico o vloženem amandmaju na pred kratkim v državnem zboru soglasno sprejeto tobačno zakonodajo. Ta pa ni ena najstrožjih na svetu, kot je navedeno - tako želi zadevo uokvirjati le industrija zasvojenosti, raka in smrti -, pač pa je med naprednimi, med tistimi, ki skušajo zavarovati življenje in zdravje ljudi. Več

 • Jan Peloza, Brez izgovora Slovenija in Inštitut za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj

  Kadilski teater

  Pozdravljeni! Več

 • Matjaž Zupančič, režiser in dramatik

  Kadilski teater

  Umreti zdrav, to je brez dvoma lepa ideja in človek ji ne more ugovarjati. A to ne spreminja dejstva, da je novi proti-tobačni zakon v odnosu do gledališča pretiran in bizaren. Nisem človek, ki bi klical na pomoč zdravo pamet, ampak v tem primeru ti drugega skoraj ne ostane. Če Sneguljčica na odru na primer snifa kokain, je to za mladinsko publiko v redu. Ne sme pa palčku pasti cigareta iz žepa. Več