Vasja Jager

 |  Mladina 31  |  Ekonomija

Bitcoini za mirnejše gledanje porničev

Umirajoča kriptovaluta je uporabna kvečjemu še v verižnih e-sporočilih za izsiljevanje uporabnikov spleta

© Tomaž Lavrič

»Takoj pojdiva k stvari. Ne poznaš me in verjetno se sprašuješ, zakaj si prejel tole sporočilo. Nihče mi ni plačal, da te preiskujem. No, dejansko imam nameščeno programsko opremo na porno strani X vids in, presenečenje, izkazalo se je, da si jo obiskal, da bi se malo pozabaval (saj veš, kaj mislim) ...« Tako se glasi prevod v angleščini napisanega generičnega elektronskega sporočila, ki ga je v zadnjih tednih prejelo več slovenskih uporabnikov spleta.

Anonimni izsiljevalec od njih zahteva plačilo 1000 dolarjev v bitcoinih. V nasprotnem primeru grozi, da »bom posredoval posnetek iz tvoje računalniške kamere vsakemu od tvojih stikov z mislijo na ponižanje, ki ga boš občutil«.

Seveda gre za prevaro, spletni izsiljevalci pa blefirajo. To je pred nekaj dnevi potrdila tudi policija, ki je na svoji spletni strani objavila poziv vsem prejemnikom dopisa. »Vse uporabnike opozarjamo: ne nasedajte takim sporočilom, gre za prevaro!« Prejemnikom sporočila policisti svetujejo, naj ne odgovarjajo na tovrstno prejeto pošto, ne odpirajo morebitnih priponk ali klikajo na povezave, navedene v sporočilu, ter naj ne posredujejo svojih podatkov pošiljatelju, obenem pa naj blokirajo seznam, s katerega je bil mail poslan.

Gre za le enega izmed mnogih primerov uporabe kriptovalut v nezakonite namene. Pred mesecem dni se je med žrtve izsiljevanja uvrstila tudi nekdanja novinarka POP TV, danes modna blogerka Bojana Ksela Rose, ki so ji neznanci ugrabili profil na Instagramu. Za vrnitev dostopa so zahtevali 170 evrov v bitcoinih; ker gre ne nazadnje za sredstvo, s katerim si služi vsakdanji kruh, je blogerka plačala odkupnino. »Ta profil je moj posel. Vse bi se verjetno za najmanj en mesec ustavilo, jaz pa do svojih poslovnih partnerjev nosim odgovornost,« je povedala za Žurnal 24.

Bitcoin in pisana druščina njegovih klonov sta zaradi svoje neizsledljivosti in anonimnosti, ki jo omogočajo imetnikom, že pred leti postala priljubljeno plačilno sredstvo kriminalcev, ki jih uporabljajo za plačila, pranje denarja in skrivanje premoženja pred davkarji. Umazani denar je skupaj z milijoni, ki so jih v kriptovalute vložili zaslužka željni vlagatelji, napihnil njihove cene. Z algoritmi iz nič ustvarjen virtualni žeton bitocina je na vrhuncu dosegel vrednost skoraj 20.000 dolarjev. Toda balon je počil, ko so organi pregona začeli sistematično odkrivati sporne transakcije, države pa so sprejele vrste ukrepov za regulacijo kriptovalut. Letos se je tako vrednost bitcoina več kot prepolovila.

Spletni izsiljevalci, ki ljudem pošiljajo serijska elektronska sporočila, so torej precej za časom. Morebitni zaslužek, ki ga tako ustvarijo, je namreč vsak dan manjši. Za nameček je bitcoine vedno težje spremeniti v resnični denar, ker regulacija že močno omejuje povezavo kriptosveta z realnim, obenem pa policisti po svetu vse bolj učinkovito nadzirajo te tokove.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.