Vasja Jager

28. 12. 2018  |  Mladina 52  |  Ekonomija

Pregled leta: Samo bedaki in coini

Polom prve generacije kriptovalut je boleč, vendar nujen

Damijan Merlak in Nejc Kodrič sta med najbogatejšimi Slovenci; na lestvici revije Manager sta se uvrstila na šesto in osmo mesto, njuno skupno premoženje pa je bilo ocenjeno na 234 milijonov evrov. To je bilo leta 2017, v iztekajočem se letu sta Merlak in Kodrič svoje premoženje še znatno povečala. Konec oktobra sta za vsoto, ki je ne želita razkriti – ugiba se o okoli 350 milijonih – prodala svojo spletno borzo kriptovalut Bitstamp. V zadnjem trenutku.

Vrednost kriptovalut je namreč leta 2018 strmoglavila, enako pa se je zgodilo z dobršnim delom z njimi povezanih platform. Še pred letom dni je bila prva med kriptovalutami, bitcoin, vredna po slabih 20.000 dolarjev za en virtualni žeton – danes se njena vrednost suče okoli 3000 dolarjev, kar pomeni, da je bitcoin glede na svoj vrh izgubil približno 80 odstotkov. Enako usodo so doživele druge najbolj razvpite kriptovalute, kot sta ether in ripple, njihova skupna tržna kapitalizacija se je letos zmanjšala za 700 milijard dolarjev.

S tem so se dokončno potrdile napovedi številnih med najbolj uglednimi svetovnimi ekonomisti – na primer Paula Krugmana, Josepha Stiglitza, Richarda Thalerja, Alana Greenspana – ter finančnikov Warrna Buffetta in Georgea Sorosa, da so kriptovalute klasični špekulativni balon. Pok slednjega pa zagotovo ne pomeni konca tehnologije, iz katere izhajata bitcoin in druščina. Gre za tehnologijo verižnih blokov, ki omogoča povezovanje računalnikov v decentralizirano in anonimizirano novo inkarnacijo svetovnega spleta. Zlom prve generacije kriptovalut je s tega vidika nujen, da sistem preboli otroške bolezni in uresniči svoje potenciale.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.