Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

 |  Mladina 4  |  Politika  |  Intervju

Dr. Ilkka TaIpale in Dr. Vappu TaIpale, zdravnika, aktivista in politika: Finci smo srečni davkoplačevalci

Čeprav modeli skandinavskih držav v svetu veljajo za najbolj zgledne, pa tudi med njimi s samosvojimi socialno naravnanimi politikami izstopa Finska. S 5,5 milijona prebivalstva razmeroma manj številna se po vseh kazalcih uvršča na vrh. Je tretja najbogatejša država na svetu in peta po konkurenčnosti gospodarstva, a hkrati druga socialno najbolj napredna in tretja najbolj socialno pravična država sveta. V svetu se ponaša z najvišjim zaupanjem prebivalcev v institucije države, v medije, bančni sistem, tudi v policijo. Stopnja enakosti pravic med moškimi in ženskami je najvišja v svetu, je tudi država z eno najnižjih dohodkovnih neenakosti. Njen izobraževalni sistem velja za najbolj naprednega in kakovostnega. Finska je bila lani razglašena za »najsrečnejšo državo«, njena prestolnica Helsinki pa »najboljše mesto« na svetu.

»Finski čudež«, kakor v svetu imenujejo pot, ki jo je Finska od svoje ustanovitve leta 1917 prehodila v zadnjem stoletju, je seveda splet zgodovinskih in političnih okoliščin. V prizadevanjih so imele bistveno vlogo njihove »socialne inovacije«, torej iskanje novih rešitev za družbene probleme, takšne, ki omogočajo boljše, pravičnejše in svobodnejše življenje največjemu številu ljudi. Te »inovacije« sta leta 2006 v knjigi 100 Social Innovations from Finland (100 socialnih inovacij s Finske) zbrala Ilkka in Vappu Taipale. Prejšnji teden sta zakonca gostovala v Sloveniji na predstavitvi monografije Misliti socialne inovacije. Vanj sta urednika Slavko Gaber in Veronika Tašner umestila prevod tretjine opisov finskih socialnih inovacij in jo dopolnila s primeri iz Slovenije in drugih držav.

Že(l)ja po drugačnih socialnih rešitvah, kot so obstoječe, v glavnem neoliberalnih, je v svetu velika. To izpričuje tudi zanimanje za knjigo zakoncev Taipale, saj je bila prevedena že v več kot 50 jezikov. Njuna knjiga je druga najbolj prevajana finska knjiga. Upokojena zdravnika, znanstvenika, aktivista in socialdemokratska politika – dr. Ilkka Taipale je bil dolga leta poslanec, dr. Vappu Taipale pa tudi ministrica. Zavedata se, kot pravi Vappu, da »so socialne inovacije iz Finske lahko zgled drugim državam, vendar pa mora vsaka najti svoje inovacije, skladne z njenimi tradicijami in zgodovino«. Ilkka k temu dodaja: »Za začetek bi morala vsaka država zapisati svoje inovacije. Slovenija je ena izmed treh držav, ki je začela tako ravnati.«

Primeri socialnih inovacij iz Finske, ki sta jih zbrala v knjigi, so zagotovo navdih pri snovanju boljše, naprednejše in socialno ozaveščene družbe. A jasno je, da finskih inovacij ni mogoče kar »preslikati« v druga nacionalna okolja. A vendar, katera je tista ključna inovacija, tisto pravilo, ki je po vajinem mnenju odločujoče vplivalo na današnjo podobo Finske?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.