Marjan Horvat

 |  Družba

Slavoj Žižek: Ali vi mislite, da je vaš jebeni DiEM rešitev?

V posebni ediciji MLADINA INTERVJU 2019 smo objavili zapis pogovora Srećka Horvata s filozofom Slavojem Žižkom v Hrvaškem narodnem gledališču

Slavoj Žižek in Srećko Horvat v Hrvaškem narodnem gledališču

Slavoj Žižek in Srećko Horvat v Hrvaškem narodnem gledališču
© Mara Bratoš

"Ne moremo se več na marksističen način zanašati, da gre  vlak zgodovine v smeri napredka. V resnici gre vlak zgodovine, kot je dejal Walter Benjamin, proti prepadu, naša naloga pa je potegniti ročno zavoro," je med drugim povedal filozof Slavoj Žižek v pogovoru s Srećkom Horvatom, katerega zapis objavljamo v Mladininih INTERVJUJIH 2019. Žižek je v Zagrebu govoril o ključnih nevarnostih, ki ogrožajo prihodnost človeštva, nakazal smeri ali področja, kjer se (lahko) "rojevajo" spremembe za znosnejši svet, pa tudi o včasih preveč idealiziranem jugoslovanskem samoupravnem socializmu. "Življenje v Jugoslaviji je bilo boljše od tistega, ki so ga živeli v vzhodni Evropi, tudi meje so bile odprte, a še vedno trdim, da je naš sistem lahko deloval ob pogoju, da samega sebe ni jemal povsem resno," dodaja. 

"Morda bo vojna, ne vem. Če bo do nje prišlo, bomo spet retrospektivno dejali, da je bila neizbežna."

Slavoj Žižek razmeroma redko komentira politično dogajanje v svetu, čeprav ima javnost zaradi odmevnosti njegovih nastopov občutek, da je takšnih "intervencij" veliko. Vse so dragocene zato, ker Žižek s svojim izredno širokim znanjem, lucidnostjo in specifičnim humorjem poseže v javne razprave takrat, ko začuti, da je treba korigirati njihove koordinate ali jih potegniti iz njihovega praznega teka. 

Več si lahko preberete v posebni številki MLADINA INTERVJU 2019, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.