Uredništvo

 |  Svet

Podnebni štrajk del šolskega programa

Direkcija za izobraževanje mesta Dunaj je podnebni protest, napovedan za petek, 27. septembra, v vseh dunajskih šolah razglasila za šolsko prireditev

Podnebni protest na Kongresnem trgu v Ljubljani marca letos. V Sloveniji podnebni štrajk (še) ni del šolskega programa.

Podnebni protest na Kongresnem trgu v Ljubljani marca letos. V Sloveniji podnebni štrajk (še) ni del šolskega programa.
© Borut Krajnc

Direkcija za izobraževanje mesta Dunaj je podnebni protest, napovedan za petek, 27. septembra, v vseh dunajskih šolah razglasila za šolsko prireditev. To pomeni, da se bodo lahko učenci v okviru pouka udeležili protesta, čigar glavna pobudnica je mreža Earth Strike. Tako imenovani podnebni štrajk se bo na isti dan ob 11.55 zgodil tudi v Ljubljani (in v drugih mestih po Sloveniji), a pri nas ga šolski sistem ni razglasil za šolsko prireditev, čeprav ga organizirajo mladi (Mladi za podnebno pravičnost).  

V spremstvu učiteljev pa bodo lahko učenci dunajskih šol jutri obiskali podnebni protest v avstrijskem glavnem mestu. Mestna ministrica za izobraževanje Iris Rauskala pa je poudarila, da morajo šole oziroma učitelji udeležbo ustrezno povezati s šolsko snovjo o podnebnih sprememb ali spoznavanju demokratičnih orodij. Udeležba na protestu je prostovoljna, vendar pa se morajo učenci nanj prijaviti.

Mestna ministrica za izobraževanje Iris Rauskala je poudarila, da morajo šole oziroma učitelji udeležbo ustrezno povezati s šolsko snovjo o podnebnih sprememb ali spoznavanju demokratičnih orodij. Udeležba na protestu je prostovoljna, vendar pa se morajo učenci nanj prijaviti.

Tema okoljskih sprememb na Dunaju že nekaj časa stopa v ospredje in mesto se zaveda, da mora prispevati k okoljskim rešitvam tudi na vsakodnevni ravni. Konkretno, Dunajske ljudske univerze (VHS) so se v luči petkovega podnebnega protesta odločile, da dodatno zmanjšajo ogljični odtis in uvedejo petke brez tiskanja (No Print Friday) oziroma tiskanje zgolj nujno potrebnih tiskovin.

»Z uvedbo skupnih tiskalnikov, namesto naprav v posameznih pisarnah, nam je že uspelo zmanjšati količino tiskanja. Z akcijo »No Print Friday« gremo še korak dlje, poskušamo namreč dodatno senzibilizirati ljudi in dolgoročno zmanjšati uporabo tiskalnikov,« je razložil Herbert Schweiger, direktor VHS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.