Uredništvo

 |  Politika

Pahor zaskrbljen nad zaostritvami v Sovi: »Premier, skličite sejo sveta za nacionalno varnost!«

Predsednik republike Borut Pahor je premierju Marjanu Šarcu danes poslal pismo, v katerem mu predlaga, naj skliče sejo sveta za nacionalno varnost

Predsednik republike Borut Pahor in premier Marjan Šarec

Predsednik republike Borut Pahor in premier Marjan Šarec
© arhiv Mladine

"Spoštovani gospod predsednik vlade, predlagam, da skličete sejo Sveta za nacionalno varnost v zvezi z zelo zaskrbljujočimi zaostritvami odnosa med SOVA in KNOVS, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov. Predlagam, da v skladu s 4. členom Odloka o Svetu za nacionalno varnost na sejo povabite predsednika republike in Državnega zbora, predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika KNOVS," je v pozivu Marjanu Šarcu zapisal Borut Pahor. Gre za odziv na včerajšnjo Sovino ovadbo predsednika Knovsa Mateja Tonina, kot je neuradno poročala TV Slovenija.

Na Sovi so namreč prepričani, da je pri objavi javnega dela poročila prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov, se pa po pojasnilih tožilstva njihovo naznanilo ne nanaša na nobeno določeno osebo. Predsednik Knovsa Matej Tonin je ob tem obtožil državnega sekretarja v kabinetu premierja Damirja Črnčeca, da je zlorabil Sovo ter mu očital, da je lansiral lažno novico, s ciljem, da diskreditira Tonina in Knovs. "Oslabljen Knovs je v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo," je dodal v zapisu na Twitterju. 

Predsednik Knovsa Matej Tonin je obtožil državnega sekretarja v kabinetu premierja Damirja Črnčeca, da je zlorabil Sovo ter mu očital, da je v medije lansiral lažno novico. 

Odnosi med Sovo in Knovsom pa so napeti že od afere v zvezi z zaposlitvijo znanke premierja Šarca na Sovi. Knovs je v zvezi s kadrovanjem opravil nadzor na Sovi, nato pa od nje želel še določene podatke, ki jih Sova ni želela posredovati. Ocenila je namreč, da je Knovs prekoračil svoja pooblastila, hkrati pa menila, da je eden od članov Knovsa, ki so opravili nadzor, posredoval tajne podatke medijem. Državnemu tožilstvu in policiji je tudi naznanila "znane in neznane storilce" zaradi suma storitve več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov.

Tonin je napovedal, da bodo pred Knovs povabili direktorja Sove Rajka Kozmelja, vodjo kadrovske službe na Sovi, vse zaposlene na Sovi, ki so se ukvarjali s primerom zaposlitve Šarčeve znanke, ter tudi njo. Povabili bodo tudi premierja Marjana Šarca in svetovalca v njegovem kabinetu za nacionalno varnost Damirja Črnčeca. Od pričanj so odvisni tudi nadaljnji postopki Knovsa.

Šarčev odziv: Pahorjev predlog je vreden premisleka

V izjavi za medije se je odzval tudi premier Marjan Šarec. Kot je dejal, je predlog "že iz spoštovanja do institucije predsednika republike vreden razmisleka".

Kot je premier povedal pred odprtjem Slovenskega knjižnega sejma, je "dogajanje burno zaradi tistih, ki ga ustvarjajo takega. Če bi vsi delali svoje delo, kot je potrebno, ne bi bilo nobenih težav. Če nekateri prekoračujejo svoja pooblastila in spolitizirajo določen organ, potem se pa dogajajo stvari."

Hkrati je zatrdil, da na njegovi strani in v Sovi niso spodbujali konfliktov. S tem se je odzval na zapise predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Mateja Tonina, ki je očital državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Damirju Črnčecu, da je zlorabil Sovo, da je lansiral lažno novico, katere cilj je diskreditacija njega in Knovsa. Obenem je Tonin dodal, da je oslabljen Knovs v interesu Marjana Šarca, vendar nevarnost za demokracijo.

"Vsaka takšna stvar državi vedno škodi."

Marjan Šarec, premier

Šarec je dejal, da je to, kar je zapisal Tonin, "lahko do neke mere žaljivo" in "popolnoma deplasirano".

Zadnjo zaostritev odnosov med Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) in Knovsom predstavlja naznanilo suma storitve kaznivega dejanja razkritja tajnih podatkov, ki ga je Sova podala na tožilstvo in policijo zaradi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku. Hrvaški mediji so obenem poročali, da je Slovenija v poročilu priznala, da je goljufala v postopku.

Na vprašanje, ali lahko dogajanje škoduje Sloveniji v postopku pred Sodiščem EU, je Šarec dejal, da koristi gotovo ne. "Vsaka takšna stvar državi vedno škodi."

Dodal je še, da je v poročilu Knovsa kar nekaj zaskrbljujočih stvari, a o podrobnosti ne more govoriti, ker so tajne.

Na vprašanje, ali je z objavo javnega dela poročila prišlo do izdaje tajnih podatkov, pa Šarec pravi, da bodo to presodili pristojni organi. "Ni na meni, da to sodim in verjamem, da bomo potem izvedeli od teh organov, kaj je na stvari."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.