Borut Mekina

 |  Mladina 18  |  Politika

Jelka Godec ujeta s prsti v marmeladi

Nekdanja SDS-ova borka proti preplačilu zdravstvenega materiala posredovala za sporne maske z gumico

Jelka Godec, SDS

Jelka Godec, SDS
© RTVSLO

Aleš Šarec, direktor kranjskega podjetja Seti, je na začetku epidemije slovenskim podjetjem ponudil štirislojni tako imenovani airlaid material, primeren tudi za izdelavo zaščitnih mask. Po naših informacijah je material za eno masko podjetjem prodal po ceni 0,0524 evra. V podjetju Zaščita Lukač so na Setijeve serviete zgolj namestili gumice. Kljub temu je zavod za blagovne rezerve Lukačeve maske odkupil po ceni 0,8 evra za kos. Za material so plačali nekaj več kot 30 tisoč evrov in 600 tisoč mask prodali za 480 tisočakov. Kako jim je to uspelo?

Cena materiala: 0,0524 evra. Cena preluknjanega materiala z gumico po posredovanju SDS: 0,8 e

Cena materiala: 0,0524 evra. Cena preluknjanega materiala z gumico po posredovanju SDS: 0,8 evra

Velika večina podjetij ni prejela niti odgovorov na svoje ponudbe. Za nekatera podjetja pa je elektronska sporočila pisala državna sekretarka Jelka Godec.

Velika večina podjetij ni prejela niti odgovorov na svoje ponudbe. Za nekatera podjetja pa je elektronska sporočila pisala državna sekretarka Jelka Godec.

Iz elektronskih sporočil, ki smo jih pridobili v uredništvu, je vidno, da se je za posel zavzela Jelka Godec, sedanja državna sekretarka v kabinetu Janeza Janše in seveda zdaj že bivša borka proti korupciji in preplačilu zdravstvenega materiala. Šestindvajsetega marca je na ministrstvo za obrambo poslala ponudbo podjetja Lukač, v katerem je namignila, naj s podjetjem podpišejo pogodbo. In 30. marca je bil denar nakazan.

***

Popravek in pojasnilo avtorja: Ob tekstu smo sprva objavili napačno sliko maske z rdečo gumico, ki jo je zavodu za blagovne rezerve prodalo podjetje Korez-Sorting Group. Kot je razvidno iz nove slike, so maske Zaščita Lukač za odtenek kvalitetnejše - gumica je prišita. To smo v prvi verziji članka tudi poudarili. Na napako so nas iz podjetja Zaščita Lukač tudi opozorili in pri tem dopisali sledeče:"Glede na vsebino članka želimo še poudariti, da podjetje posla nikakor ni dobilo zaradi namigovanja poslanke Jelke Godec, naj se z njimi sklene pogodba ali njenega posredovanja v ta namen. V Zaščiti Lukač so se angažirali sami. Sami so na številne elektronske naslove pošiljali ponudbo, saj v tistem času niso imeli jasne informacije o tem, kdo pregleduje ponudbe in kam naj jo pošljejo. Pogodbo so podpisali z Ministrstvom za gospodarstvo in ne z obrambnim ministrstvom, kot se da zaključiti iz članka. Prav tako 30. marca podjetje Zaščita Lukač d.o.o. ni prejelo nobenega nakazila. 30. marca so opravili prvo dobavo, plačilo zanjo pa prejeli 8 dni kasneje, kot določa pogodba. Enaka dinamika dobav in plačila zanje je sledila tudi v nadaljevanju izvajanja pogodbe." Vsem prizadetim se opravičujem. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Borut Mekina, Mladina

    Popravek

    V prejšnji Mladini smo v članku z naslovom Jelka Godec ujeta s prsti v marmeladi pravilno zapisali, da je nekdanja SDS-ova borka proti preplačilu zdravstvenega materiala posredovala za sporne maske z gumico, vendar smo ob članku objavili napačno sliko maske z gumico. Objavili smo preluknjano masko z rdečo, kuhinjsko gumico, dejansko pa je Godčeva posredovala za maske, ki imajo belo gumico prišito. Več