Izak Košir

 |  Mladina 24  |  Politika  |  Intervju

Srečko Đurov: »Naša odločitev o prepovedi koncerta je bila pravilna«

Načelnik upravne enote Maribor, ki je prepovedal Thompsonov koncert 

Srečko Đurov

Srečko Đurov
© Marko Pigac

Potem ko je ministrstvo za notranje zadeve razveljavilo odločbo upravne enote Maribor o prepovedi Thompsonovega koncerta, se je javno odzval njen načelnik. Med drugim je dejal, da je poveličevanje ustaštva napad na slovensko ustavo in da sta pravici do javnega zbiranja in svobode izražanja izrabljeni za cilje, ki so v nasprotju z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic. Z morebitno razrešitvijo se ne obremenjuje, podprl pa ga je minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Zakaj ste se kot načelnik UE Maribor odločili za javni odziv na potezo ministrstva, ki je že drugič razveljavilo odločbo upravne enote o prepovedi Thompsonovega koncerta v Mariboru?

Ker menim, da je bila odločba upravne enote Maribor o prepovedi koncerta pravilna. Prepričan sem, da smo z njo varovali temelje naše ustavne ureditve, in sicer vladavino prava, človeško dostojanstvo in pluralizem. Poveličevanje ustaštva grobo posega v človeško dostojanstvo. Je direkten napad na slovensko ustavo.

Izjavili ste, da je zločinska narava ustaškega režima enakovredna nacistični, njihov vzklik ’Za dom spremni!’ pa nacističnemu pozdravu ’Heil Hitler’ ali ’Sieg Heil’.

Odločba upravne enote Maribor je izdana tudi v spomin in hkrati v opomin, da se kaj takega (upam) ne zgodi nikoli več.

Menite, da bo koncert vseeno organiziran – ali pa bo organizator zahteval odškodnino?

Glede koncerta ne znam odgovoriti. Glede odškodnine zaradi prepovedi pa je Državno odvetništvo pozvalo UE Maribor in ministrstvo za notranje zadeve, naj posredujemo odgovor na ponovno vložitev predloga za predhodni postopek mirne rešitve spora zaradi plačila odškodnine 149.000 evrov. Upravna enota Maribor je Državnemu odvetništvu predlagala, naj zahtevek v celoti zavrne in zaradi očitne kršitve materialnega predpisa zahteva razveljavitev odločbe ministrstva za notranje zadeve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.