Staš Zgonik

 |  Politika

Fafangel izstopil iz vladne strokovne skupine

Sinoči je ministru za zdravje poslal odstopno izjavo, razlogov ne komentira

Dr. Mario Fafangel

Dr. Mario Fafangel
© Uroš Abram

Epidemiolog Mario Fafangel, vodja Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ, zapušča vladno strokovno skupino za epidemijo, ki jo vodi dr. Bojana Beović. Včeraj zvečer je, kot so nam potrdili na NIJZ, ministru za zdravje poslal odstopno izjavo. Sam odločitve, vsaj za zdaj, noče javno komentirati.

Spomladi je iz strokovne skupine protestno izstopila Fafanglova predhodnica dr. Maja Sočan.

Po naših informacijah gre za posledico nestrinjanja z delovanjem in odločitvami strokovne skupine, ki kljub slabemu učinkovanju ukrepov za zajezitev epidemije ni pripravljena prilagoditi strategije. Fafanglovi predlogi naj bi naleteli na gluha ušesa, deležen pa naj bi bil tudi očitkov o spodkopavanju ukrepov, potem ko je v intervjuju za Mladino izrazil nekatere pomisleke. Kljub izstopu iz strokovne skupine za zdaj ostaja vodja Centra za nalezljive bolezni.

Strokovna skupina je sicer že drugič ostala brez predstavnika epidemiološke stroke, ki je prva poklicana za obvladovanje epidemij nalezljivih bolezni. Spomladi je iz strokovne skupine protestno izstopila Fafanglova predhodnica dr. Maja Sočan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.