Uredništvo

 |  Politika

»Zakaj predsednik državnega zbora proti poslanki SDS Alenki Jeraj ni sprožil postopkov?«

Predsednik parlamenta naj obsodi ravnanje poslanke Alenke Jeraj, pravijo v Forumu za demokracijo

Alenka Jeraj

Alenka Jeraj
© Borut Krajnc

V Forumu za demokracijo že dlje časa opozarjajo na oblastniško erozijo demokratičnih principov, iliberalno preobrazbo Slovenije, intenzivno podjarmljanje države z ideološko tendenco "prevrednotenja vseh vrednot" in nedopustno govorico sovraštva v režiji vladajoče koalicije. Ob aferi Kopriva oziroma primeru lažnega profila na Twitterju poslanke SDS Alenke Jeraj so na predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča naslovili javno pismo. 

"Nizkotnost, laganje, žaljivost in sovražni govor so postali zaščitni znak mentalitete oblasti, postajajo nova normalnost. Pred letom se je predsednik parlamenta Igor Zorčič, sicer bolj delujoč kot prikriti podpornik stranke SDS, zavzel za sprejetje novega etičnega kodeksa poslancev, ki pa v praksi ni zaživel," so zapisali v forumu.

"Po razkritju, da poslanka Alenka Jeraj uporablja lažne profile na socialnih omrežjih, kar je sama tudi priznala, Zorčič ni obsodil takšnega ravnanja poslanke, niti ni sprožil postopkov. V skladu s kodeksom mora biti poslanec dostojen, spoštljiv, strpen in nediskriminatoren, gojiti mora demokratični dialog in ne sme biti žaljiv."

"Po razkritju, da poslanka Alenka Jeraj uporablja lažne profile na socialnih omrežjih, kar je sama tudi priznala, Zorčič ni obsodil takšnega ravnanja poslanke, niti ni sprožil postopkov. V skladu s kodeksom mora biti poslanec dostojen, spoštljiv, strpen in nediskriminatoren, gojiti mora demokratični dialog in ne sme biti žaljiv. Skrbeti mora za ugled Državnega zbora in poslanske funkcije ter se izogibati ravnanju, s katerim bi krnil ugled doma ali v tujini," so dodali. 

"Skrivanje za lažnimi profili in žalitve političnih nasprotnikov to niso. Zato pričakujemo, da predsednik Zorčič nemudoma jasno in nedvoumno obsodi ravnanje poslanke SDS in s tem zaščiti institucijo, ki jo vodi. Še zlasti se nam takšno dejanje zdi nujno, ker se zanj Alenka Jeraj ni opravičila ali ga obžalovala. S tem bo pokazal, da mu je morda res mar za etičnost v ravnanju poslancev – kar je nekaj, v kar glede na njegovo politično obnašanje v zadnjem letu upravičeno dvomimo," so še zapisali v pismu, ki so ga podpisali dr. Božidar Flajšman, dr. Spomenka Hribar, dr. Dušan Keber, dr. Vlado Miheljak, Vinko Möderndorfer, dr. Boris A. Novak, dr. Božo Repe, dr. Rudi Rizman, dr. Mitja Sardoč, dr. Božidar Slapšak, dr. Svetlana Slapšak, dr. Darko Štrajn, dr. Niko Toš in dr. Boris Vezjak.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.