Peter Petrovčič

 |  Mladina 40  |  Družba

Krivci imajo imena

Če bi se dvajsetletnica, ki je umrla zaradi zapleta po cepljenju s cepivom družbe Janssen, rodila v Nemčiji, Franciji, Italiji ali v kateri od številnih drugih evropskih držav, se ne bi mogla cepiti s tem cepivom, ker so v teh državah upoštevali navodila proizvajalca in nadzornikov

Sveče na Trgu republike za dekle, ki je umrlo po cepljenju

Sveče na Trgu republike za dekle, ki je umrlo po cepljenju
© Luka Dakskobler

Prejšnjo sredo je zaradi domnevnega zapleta po cepljenju proti koronavirusni bolezni umrla 20-letna slovenska državljanka. To je že druga državljanka Slovenije, ki je bila cepljena s cepivom družbe Janssen in je umrla zaradi neželenih učinkov. Razlog je v redkem neželenem učinku nastajanja krvnih strdkov, ki se pojavijo pri tem in drugih vektorskih cepivih. A vsaj v zadnjem primeru gre za izgubo človeškega življenja, ki bi se ji lahko izognili, že če bi država, vlada ravnala kot dober gospodar. Toda vlada je storila ravno nasprotno, pravzaprav je smrt mlade ženske dejansko in dokazljivo posledica vladnih odločitev, med vladnim ravnanjem in to izgubo življenja obstaja vzročna zveza. O politični odgovornosti nima smisla izgubljati besed, saj je odvisna od volje oblasti same. Vendar je treba spregovoriti o tem, kakšna je odškodninska odgovornost države ter tudi odškodninska in predvsem kazenska odgovornost njenih predstavnikov, torej ministrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Dr. Peter Tancig, Ljubljana-Črnuče

    Krivci imajo imena

    V poročilih na POP TV – in ne RTV SLO! – smo 22. oktobra zvečer videli, kako so v predavalnici postrojili četico: Matejo Logar, vodjo svetovalne skupine za covid-19; Bojano Beović, članico svetovalne skupine za covid-19 in predsednico Zdravniške zbornice Slovenije; Tatjano Lejko Zupanc, direktorico Infekcijske klinike UKCL, in Matjaža Jereba, vodjo Oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKCL. Več