Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Ani jednej więcej

Silar / Wikimedia Commons

Silar / Wikimedia Commons

V ponedeljek so protestniki v številnih poljskih mestih prižigali sveče 30-letni Izabeli, ki je septembra umrla zaradi septičnega šoka po hudih zapletih v 22. tednu nosečnosti. Zdravniki niso opravili splava, čeprav je njenemu plodu primanjkovalo plodovnice, je povedal odvetnik družine.

Izabelina smrt, katere podrobnosti so razkrili šele v petek, je posledica lani sprejetega še restriktivnejšega zakona o splavu, ki je prekinitev nosečnosti v primeru nepravilnosti pri plodu razglasil za protiustavno. Četudi zakon kot redko izjemo še vedno dovoljuje splav v primeru ogroženosti življenja noseče osebe, se po zaostritvi zdravniki zdaj bojijo ukrepati.

S protestov na Poljskem se je slišalo “Niti ena več!”, svečka pa je gorela tudi pred poljskim veleposlaništvom v Ljubljani. Naš premier na drugi strani še vedno vneto krepi višegrajske vezi, poslanci SDS pa skupaj z nadškofom protestirajo proti pravici do splava; v poveden opomin, da nobena pravica ni samoumevna. Niti ena več – a koliko še?

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.