Borut Mekina

 |  Politika

Kupovanje glasov manjšinskega poslanca 

Glas poslanca madžarske narodnosti Ferenca Horvátha je pogosto izjemno pomemben za obstoj vlade Janeza Janše

Drugi z leve, Teodor Varga leta 2019 na kongresu Orbanove mladine, podmladka stranke Fidesz predsednik Pomursko madžarske mladinske organizacije, ki je Orbanova partnerska organizacija in ki ji je Slovenija podelila status nacionalnega društva, ki tukaj deluje v javnem interesu.

Teodor Varga (drugi z desne) leta 2019 na kongresu Orbanove mladine, podmladka stranke Fidesz. Pomursko-madžarska mladinska organizacija je Orbanova partnerska organizacija, ki ji je Slovenija podelila status nacionalnega društva, ki deluje v javnem interesu.
© Facebook

Dvaindvajset delegatov mladinskega sveta, ki predstavljajo 11 nacionalnih mladinskih organizacij (od tabornikov, skavtov do podmladkov političnih strank), bo jutri na svojem zboru odločalo o nenavadnem vprašanju: Ali naj neki lokalni mladinski organizaciji – Pomurskemu madžarskemu mladinskemu društvu – podelijo status polnopravne članice ali ne?

Dilema je vse prej kot lahka. V svetu sami priznavajo, da to društvo ne izpolnjuje niti osnovnih pogojev za pridobitev statusa, kot sta ozemeljska razširjenost in minimalno število članov. A kaj, ko je temu malemu društvu lani sam urad za mladino podelil status nacionalne mladinske organizacije, ki deluje v javnem interesu – o tem pišemo v aktualni Mladini na tej spletni povezavi

Delegati bodo dejansko jutri postavljeni pred vprašanje, ki pa je nastalo zaradi očitno koruptivnega odnosa, ki ga je vlada Janeza Janše vzpostavila z madžarskimi manjšinskimi organizacijami. Omenjeno mladinsko društvo je namreč nacionalni status pridobilo na podlagi kravje kupčije med vladajočo koalicijo in poslancem madžarske narodnosti Ferencem Horváthom, katerega glas je pogosto izjemno pomemben za obstoj vlade Janeza Janše. O tem bomo pisali v novi Mladini, ki sicer izide v petek, 10. decembra. 

Ubogi delegati bodo jutri postavljeni pred vprašanje, ki pa je nastalo zaradi očitno koruptivnega odnosa, ki ga je vlada Janeza Janše vzpostavila z madžarskimi manjšinskimi organizacijami.

Nekaj ocvirkov iz zgodbe pa lahko objavimo že sedaj. Glasova obeh manjšinskih poslancev sta seveda ključna za obstoj vladajoče koalicije. Ta odnos temelji na posebnem sporazumu o sodelovanju, ki sta ga manjšinca 3. julija 2020 podpisala s koalicijo Janeza Janše. Sporazum je bil javen in nič posebnega. Niso pa doslej bile objavljene posebne priloge, v katerih je nanizanih 28 projektov, ki jih je vlada obljubila manjšinskima poslancema. Te priloge je šele nedavno razkril portal Necenzurirano.

Med naštetimi projekti iz 3. julija 2020 pa lahko zasledimo tudi zavezo vlade, da bo priznala »posebni status Pomurskemu madžarskemu mladinskemu društvu«, k tej obljubi je dodan stavek: »Sistemsko financiranje in dodelitev sredstev za delovanje ter plača za enega zaposlenega.« Kot nosilec je opredeljeno ministrstvo za šolstvo, pri okvirnih stroških pa je naveden znesek 50 tisoč evrov. Ta časovnica se lepo ujema z omenjeno zavezo, ki jo je vlada dala manjšini.

Pomurskemu madžarskemu mladinskemu društvu, ki ga vodi Teodor Varga, leta 2017 in leta 2019 ni uspelo pridobiti statusa organizacije v javnem interesu. Je pa nenadoma bilo uspešno oktobra 2020 – torej takoj za tem, ko je to vlada Janeza Janše v sporazumu obljubila Ferencu Horváthu. Iz urada za mladino, ki sodi pod ministrstvo za šolstvo in ga vodi Dolores Kores, se odgovorom na naša vprašanja seveda izogibajo.

Hkrati s tem, ko je društvo pridobilo status, pa je letos postalo upravičeno tudi do državnega sofinanciranja programov. Urad je za to društvo letos objavil očitno prirejen razpis za sofinanciranje mladinskega programa za mlade na območju, kjer živijo pripadniki avtohtone madžarske skupnosti, v vrednosti 50 tisoč evrov – torej v točno taki višini, kot je navedeno v prej omenjenih tajnih prilogah k sporazumu med koalicijo in Horváthom. Na razpisu je društvo zmagalo, saj je bilo edini prijavitelj. Sodeč po Erarjevih podatkih je urad društvu že izplača. 35 tisoč evrov.

Za orientacijo. Zveza tabornikov Slovenije in Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov sta recimo letos na nacionalnem razpisu prejela vsak po 30 tisoč evrov, Planinska zveza Slovenije za svoj mladinski program 22 tisoč evrov, podobne zneske dobijo gasilci.

Na Mladini bomo ubogim delegatom zato tudi pomagali pri odločanju. Primer bomo prijavili protikorupcijski komisiji.

Za povrhu vsega pa Pomursko madžarsko mladinsko društvo teh bonitet ni pridobilo le zato, ker deluje na mladinskem področju v Prekmurju, ampak tudi zaradi svoje politične usmerjenosti, seveda v skladu z usmeritvami vladajoče madžarske stranke Fidesz Viktorja Orbána. Pomursko madžarsko mladinsko društvo je namreč tudi »partnerska« organizacija madžarskega podmladka Orbánove stranke Fidesz, ki se imenuje Fidelitas. To je razvidno iz njegove spletne strani. Varga nam je na vprašanje, kaj to pomeni, sicer odgovoril:

»Pomursko madžarsko mladinsko društvo v sklopu društva Madžarske mladinske konference sodeluje z različnimi organizacijami v Karpatskem bazenu, v katerega poleg vseh NVO-jev spadajo tudi politični podmladki, ne glede na politično usmerjenost,« a očitno ima do Orbánove stranke vendarle poseben odnos. Kot je razvidno na njegovem profilu na Facebooku, se je 30. novembra 2019 kot predsednik društva udeležil XVI. volilnega kongresa mladih orbánovcev.

Torej: v zameno za glas madžarskega poslanca, ki podpira in ohranja pri življenju najbolj nepriljubljeno koalicijo v zgodovini države, so v vladi Janeza Janše povsem očitno priredili razpise. Mladinski organizaciji, povezani s tujo politično stranko, so zagotovili nacionalni status v javnem interesu v Sloveniji ter ji na podlagi navideznega razpisa podelili državna sredstva. Da ne bo nesporazuma. Prav je, da so pripadniki manjšinskih organizacij pozitivno diskriminirani. Vendar bi bilo za dolgoročne madžarsko-slovenske odnose veliko bolje, če bi bil tak odnos iskren.

Na Mladini bomo ubogim delegatom zato tudi pomagali pri odločanju. Primer bomo prijavili protikorupcijski komisiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.