Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Voli me, ne voli me

Adrian Swancar / Unsplash

Adrian Swancar / Unsplash

Pred volitvami smo spet v situaciji, ko je najbolj konsolidirana, na terenu zacementirana in stabilna stranka – faking SDS. Združena opozicija ni tako KUL, kot bi si želeli, ter bolj kot na lastnih vsebinah temelji na fotogeničnem antijanševstvu, stranke, ki jo sestavljajo, pa se soočajo vsaka s svojo dediščino in notranjimi problemi.

Medtem izpraznjeno polje fiktivne sredine polnijo nove stranke, stare stranke v novi preobleki in novi stari obrazi, trenutek resni.ce pa bodo doživeli tudi na desnem polu. Vse poteka tako, kot smo vajeni: odstavljeni kalimeri pretapljajo moralni kapital v političnega, odvija se bizaren poskus konkretnega vstajenja zombijev, cirkusu pa se pridružuje še civilna družba.  

Tisti, ki politiki sicer gledamo pod prste, izgubljamo močne akterje, ti pa s prestopi "na drugo stran" tvegajo ugled. A če jih že srbijo pete, zakaj je treba vedno vse začeti od začetka? Saj že obstaja stranka, ki je nastala na terenu, ima vsebino in stališča, manjka pa ji – ljudi.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.