Uredništvo

 |  Družba

Čarovniške procese je ustoličila demonologija

Razvila se je predstava o krivoverski čarovniški ločini, katere člani sklenejo pakt s hudičem, prezirajo Boga in se zavežejo, da bodo uničili stvarstvo

V novi posebni številki MLADINA ZGODOVINA: ČAROVNICE, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, obravnavamo obračune z ženskami, ki se niso želele držati norm, ki so jih od njih zahtevale družbe. Zgodovina procese zoper čarovnice še vedno predstavlja rahlo romantično, na robu zgodb in pravljic, v posebni izdaji ČAROVNICE pa boste lahko izpod peresa različnih avtorjev in avtoric prebrali poglobljene članke o ravnanju z ženskami tako po svetu, Evropi kot seveda v Sloveniji.

V intervjuju Uwe Klußmann z zgodovinarko Rito Voltmer, boste med drugim lahko prebrali, zakaj je Evropa tako vneto preganjala in obsojala domnevne čarovnice, zakaj ne moremo govoriti le o preganjanju žensk, ko so vendarle sodili tudi moškim, in kateri miti trdovratno vztrajajo še danes,

O tem, kdaj in zakaj so ljudje začeli preganjati čarovnice, je Voltmer dejala, da so se čarovniški procesi začeli v prelomnem času med srednjim vekom in zgodnjim novim vekom. "Verovanje v magijo, v ljudi, ki lahko s čarovnijo povzročijo škodo, ideje o zavezi s hudičem, vse to se je pojavljalo že prej, tako pri učenjakih kot preprostih ljudeh. Toda šele v 15. stoletju so se različni elementi povezali v delikt čarovništva, ki so ga čedalje pogosteje kazenskopravno preganjali."

Čarovniške procese je ustoličila demonologija, veda o delovanju demonov. "Razvila se je predstava o krivoverski čarovniški ločini, katere člani sklenejo pakt s hudičem, prezirajo Boga in se zavežejo, da bodo uničili stvarstvo. Preganjanje čarovnic se je začelo v krajih ob Ženevskem jezeru, se od tam širilo proti severu v Alzacijo, nato v vojvodino Lotaringijo, v Luksemburg, vse do Nizozemske in tudi proti jugu."

Večine obsojenih niso zažgali na grmadi, kot radi prikazujejo filmi. Priklenili so jih na steber in zaprli v slamnate koče, ki so jih nato zažgali.

O preganjanju čarovnic še vedno potekajo razprave. "Pomemben vidik so prelomni dogodki tistega časa: prodiranje Turkov v Evropo, pojav novih 'krivoverskih ločin', na primer husitov na Češkem, in vremenske neprilike, ki so povzročale slabe letine in lakoto. Danes vemo, da je bil to le odraz male ledene dobe. Svoje je pridala še verska negotovost, ki sta jo sprožili reformacija in protireformacija. Marsikdo je menil, da se bliža konec sveta, apokalipsa. 'Čarovnice' so služile kot grešni kozli, 'coprništvo' pa je pojasnilo težko razumljive pojave."

VEČ PREBERITE V POSEBNI ŠTEVILKI MLADINE ČAROVNICE >>

MLADINA ZGODOVINA: LOV NA ČAROVNICE V SLOVENIJI IN PO SVETU

MLADINA ZGODOVINA: LOV NA ČAROVNICE V SLOVENIJI IN PO SVETU
© MLADINA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.