Borut Mekina

 |  Mladina 2  |  Politika

Koliko nas stane delovanje Nove24 in Demokracije?

Štiri milijone na leto za sovražni govor

Strankino televizijo plačujemo vsi

Strankino televizijo plačujemo vsi
© Nova24TV

Iz finančnih transakcij, ki smo jih imeli na Mladini priložnost videti, izhaja, da televizija stranke SDS Nova24 in njihov tednik Demokracija za svoje delovanje na leto potrebujeta od tri do štiri milijone evrov subvencij.

V zadnjih štirih letih, med letoma 2016 in 2020, se je tako v ti dve hiši oziroma v podjetja, ki ta dva medija izdajajo, steklo skupaj 12 milijonov evrov. Največji del, polovica omenjenega zneska, je prišel v obliki rednih nakazil, ki jih zagotavljajo madžarska podjetja, povezana z njihovimi gradbenimi družbami, predvsem tistimi v lasti madžarskega gradbinca Lőrinca Mészárosa. Mészáros je sicer prijatelj madžarskega premiera Viktorja Orbána, ki največji del poslov dobiva od državnih EU-projektov.

Iz omenjenih podatkov še izhaja, da je bilo v letih 2016 in 2017 okoli štiri milijone evrov denarja iz Madžarske nakazanih iz Slovenije naprej v Makedonijo. V istem obdobju, torej leta 2016 in 2017, pa je recimo z dvema nakaziloma v skupni vrednosti 80 tisoč evrov Demokracijo podprlo tudi eno od večjih slovenskih PR-podjetij, četudi ni videti, da bi Demokracija v tistem obdobju sodelovala v kakšnih večjih reklamnih kampanjah.

Nova24 in Demokracija v zadnjem letu in pol vse več subvencij dobivata neposredno od slovenske države ali paradržavnih podjetij. V tem času je recimo Demokracija prejela 205 tisoč evrov, največji del tega zneska, 70 tisoč evrov, je bila podpora ministrstva za kulturo. Nova24 pa je v zadnjem letu in pol prejela 164 tisoč evrov podpore, največ, 50 tisoč evrov, od ministrstva za kmetijstvo za reklamno kampanjo Skrbno z gozdom.

Z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so nam odgovorili, da so lani na področju gozdov, gozdarstva in gozdno-lesnih verig izvajali širšo ozaveščevalno akcijo, s katero »predvsem splošno javnost ozaveščamo o pomenu področja gozdov, gozdarstva in gozdno-lesnih verig«, medije, torej Novo24, pa da so na ministrstvu izbrali skladno s priporočili za izvedbo oglaševalskih kampanj ministrstev, organov v sestavi ministrstev in vladnih služb, ki jih je sprejela vlada novembra leta 2020.

Poleg neposrednih državnih subvencij pa Nova24 in Demokracija denar dobivata še posredno. Portal Necenzurirano je prejšnji mesec poročal, da Novo24 zadnje leto in pol z zajetnimi prispevki financira predvsem Telekom. Poleg tega da v Telekomu pod vodstvom Cvetka Sršena iz SDS v programski shemi po novem dajejo prednost SDS-televiziji, naj bi od sredine lanskega leta Novi24 plačevali tudi nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov. V zadnjem letu in pol naj bi tako Nova24 od Telekoma prejela kar 1,5 milijona evrov.

POVEZAVA DO GLAVNEGA ČLANKA >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.